A dughagymákat érdemes kálium permanganátos oldatba beletenni, hogy megtörténjen a fertőtlenítés, és egészséges hagymák fejlődjenek. Emellett vissza kell vágni a tetejüket, mert így gyorsabban fognak nőni.
Szintén egy jó tanács, hogy a hagymaágyás mellé érdemes sárgarépa magokat szórni, mert a répa elriasztja a hagyma kártevőit.

A hagyma nem kedveli a túl agyagos talajt. Ha a kertedben mégis ilyen, akkor érdemes homokkal, tőzeggel, komposzttal fellazítani. A hagyma az enyhén lúgos talajt szereti.

A hagyma tápozása!

 

Első fázis

Amikor a kis hagymák már két levelet hajtottak, érdemes a következő tápoldatot alkalmazni: 1 pohár természetes tyúktrágyát keverjünk 1 vödör vízbe, ehhez adjunk hozzá 30-40 gramm, meleg vízben feloldott szuperfoszfátot, valamint 1 pohár hamut. Ezzel öntözzük meg a hagymáinkat.

Második fázis

Két hét múlva egy vödör vízbe oldjunk fel 30 gramm szuperfoszfátot, 10 gramm karbamidot és 5 gramm káliumot, és azzal öntözzük meg a hagymákat.

Harmadik fázis

Június végén egy vödör vízbe oldjunk fel 30 gramm szuperfoszfátot, 10 gramm karbamidot és szintén 5 gramm káliumot. Azonban ha átcsúszunk júliusra, a karbamidod hagyjuk ki. Ezzel az oldattal kell végül megöntözni a hagymákat.

A hagymákat érdemes augusztus elején, az első esők beköszönte előtt kiszedni, mert így jóval több ideig lehet tartósítani őket. Ha kiszedtük, több napon keresztül, alaposan szárítsuk meg, tisztítsuk meg a szennyeződésektől, a száraz végeket vágjuk lesz. Ha egy megromlik, azonnal távolítsuk el a többitől, mert így megakadályozhatjuk a rothadás terjedését.