Ha ez az úgynevezett hiperventilláció gyakran előfordul, akkor érdemes szívorvoshoz fordulni, mert nem árt, ha elvégeznek pár vizsgálatot rajtad.

A túl magas pulzus azért nem jó, mert ilyenkor a szervezet, megpróbál minél több tápanyagban, oxigénben gazdag vért eljuttatni a létfontosságú szervekhez, mert valami miatt az agy úgy értékeli, hogy erre szükség van.

Lássuk most, hogy milyen okok, tünetek állhatnak a háttérben:

  • fáradtság, kimerültség;
  • szédülés;
  • nehéz lélegzetvétel;
  • nyomás érzése a mellkasban;
  • magas pulzusszám;
  • valamilyen krónikus betegség;

Mit lehet tenni ilyenkor?

Alkalmazd a Valsava-módszert!

Egy olyan légzési technika, melynek segítségével csökkenthető a pulzus. Az így megnövekedett mellkasi nyomás az ezt érzékelő receptorokon keresztül a szimpatikus idegrendszeri hatást csökkenti, azaz csökken a szívverés. Ezt nevezzük Valsava-módszernek.

Így csináld: Fogd be az orrodat. Zárd össze az ajkaidat és fújd ki úgy a levegőt, mintha egy lufit fújnál fel, közben feszítsd meg a rekeszizmodat. Csináld ezt 10-15 másodpercen keresztül.

Hideg vizet az arcra!

Ez a módszer azért hatékony, mert a vágusz ideget stimulálja, amely a szívverést kontrollálja. Ehhez hideg vizet kell locsolnod az arcodra vagy belemeríteni az arcodat egy tál vagy mosdókagylóba engedett hideg vízbe. Addig tartsd az arcodat a hideg vízben, ameddig bírod.

 Végezz carotis masszázst!

Ez az artéria a nyakon fut végig a vágusz ideg mellett. Az áll alatt, a gége mellett ki tudod tapintani, ha finoman benyomod az ujjaidat. Ha gyengéden megmasszírozod ezt a területet, akkor stimulálod majd az ideget, ami csökkenti a szívverést.

 Igyál jéghideg vizet!

A jéghideg víz fogyasztása hatására szintén stimulálódik a vágusz ideg, amely természetes reflex révén csökkenti a szívverést.

 Lélegezz mélyeket!

Lélegezz ki. Tartsd vissza a légvételed és számolj legalább 5-ig, de lényegében addig, ameddig bírsz. Lassan lélegezz be, majd lélegezz ki újra. Ismételd a folyamatot.