A kakukkfű (Thymus) az ajakosvirágúak rendjébe tartozó, fűszeres illatú, évelő növény. Örökzöld, talajtakaró félcserje, mely a szárazabb, füves helyeket kedveli. Mindegyik fajtája gyógynövény. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, timián, tömjénfű, vadcsombor. Őshazájának a Földközi-tenger térségének sziklás legelői számítanak, honos Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein is.

A szárazságtűrő, fényigényes növény Magyarországon főleg a mészkőhegységekben és a szárazabb, füves réteken nő szabadon, de gyakori kertekben termesztve is. Jellegzetes illatú és ízű, közkedvelt fűszernövény, amely a petrezselyem, a rozmaring és a zsálya mellett a leggyakrabban használt konyhai fűszernövényeink egyike. A kakukkfű tápdús, semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajkeverékben fejlődik megfelelően. Sziklakertekben, kővályúkban vagy kőfalakon mi magunk is nevelhetjük. Sok napfényt kíván.

A kakukkfű gyógyhatásai

Gyógyteához a legjobb a virágzáskor szedett hajtásokat használni. Hajtásait a fás részek fölött vágjuk le, így újra kihajt. A virágos-leveles hajtásokat szárítsuk ki, majd morzsoljuk szét, a szárrészektől megtisztított morzsalékot pedig aromaőrző csomagolásban tároljuk.

A kakukkfű a népi gyógyászat szerint is sokoldalú növény, a házipatikák kedvelt szere. Növényi gyógyszerként (Thymi herba) illóolajat, cseranyagokat, triterpéneket és flavonoidokat tartalmaz. Illóolajai fertőtlenítő és antimikrobiális hatásúak, vírus-, baktérium- és gombaölő hatással rendelkeznek. A kakukkfű nyálkaoldó, köptető hatása kifejezetten jelentős. A friss levelek rágcsálása, gyógyteaként történő fogyasztása, illetve az azzal történő gargarizálás csillapítja a torokgyulladást. Immunerősítő hatása miatt újabban vírusos betegségekre is javasolják. Nem szárítja ki a nyálkahártyát, így orrdugulás esetén is ajánlott inhalálásra. Kitűnő étvágygerjesztő, emésztésjavító, görcsoldó és szélhajtó. Magas csersav- és keserűanyag-tartalma miatt élénkítőleg hat az emésztésre. A nők növényének is nevezik, mivel megszünteti a vérzési rendellenességeket és a görcsöket.