A hivatalos pártlapban is megjelent, hogy a párt központi bizottsága elégedetlen, mivel a  gazdaság belső és külső okok miatt nem erősödött úgy ahogy a 2016-2020-as ötéves terv szerint kellett volna. Egyszerűen fogalmazva: nem jutnak be az országba azok a beruházási és fogyasztási javak, amelyekre szükség lenne. Például nem tudnak mezőgazdasági gépeket venni, amivel művelhetnék a földeket.

A 90-es években a gazdasági bajok hátterében az állt, hogy megszűnt a Szovjetunió, amely addig támogatta a rezsimet. Akkor vette át ezt a szerepet Kína, ám nem tudta azonnal helyettesíteni a szovjet exportot. Ezért összeomlott az állami elosztási rendszer, és az emberek választhattak, hogy a tiltott feketepiacon próbálják beszerezni, amire szükségük van vagy éheznek. Bármelyiket is csinálták az életüket kockáztatták. Ezek a föld alatti piacok azóta is virágzanak, az észak-koreaiak életének részei maradtak.

Idén két nyári tájfun okozott áradásokat, majd  szeptember elején jött egy újabb. Társadalmi csapás, hogy a segélyszervezetek, élükön az ENSZ-szel távoztak az országból.
Nagyon nehéz időszak előtt áll Észak-Korea, és úgy tűnik magukra maradnak az egyelőre reménytelennek tűnő helyzetben.

Betiltották a kutyatartást, az állatokat begyűjtötték
Miközben élelmiszerhiány sújtja Észak-Koreát, Kim Jong-un diktátor kijelentette, a kutya birtoklása ellentétes a törvényekkel, dekadens és polgári, ezért azokat már összeszámolták és elkobozzák Phenjan-szerte. A kutyák egy részét állami állatkertekbe küldik vagy elaltatják, de arról szólnak hírek, hogy kutyahús-éttermekbe adják el, az éhínséget enyhítendő.