Az ülőideg a gerinc ágyéki szakaszán a gerincvelőből kilépő idegekből áll, így a panasz főleg a gerinc érintettségével magyarázható. A gerinc menti szakaszon, a csigolyák és porckorongok között az ülőideg könnyen nyomás alá kerülhet, különösen a csigolyák kopásos elváltozása, gerinccsatorna-szűkület, csigolyaelcsúszás vagy gerincsérv következtében. Nyomás hatására az ideg sérülhet, becsípődhet, begyulladhat és ez éles, kisugárzó fájdalommal jár. Az esetek kisebb százalékában a háttérben szervi betegség vagy pszichés ok áll, ilyenkor szakember feladata a mozgásszervi érintettség kizárása és a probléma okának tisztázása.

Tünetek:

 Az isiász fő tünete az éles fájdalom, amely ülés közben, felálláskor és hirtelen, reflexszerű mozgás esetén (pl. tüsszentéskor, köhögéskor) fokozódik. A fájdalom a gerinc ágyéki szakaszán, deréktájon jelentkezik, és kisugározhat a comb és a lábfej irányába. Előfordulhat zsibbadásérzés, érzéskiesés vagy tűszúrásérzés. A kiváltó októl függően megjelenhet inkontinencia, székletürítési zavar, súlyos esetben végtagbénulás is.

Diagnózis:

 Az egyszerű isiász jóindulatú betegség; felhívhatja a figyelmet a háttérben meghúzódó, derékfájdalommal nem járó problémákra is. A szakember által végzett részletes kikérdezés, alapos fizikai vizsgálat és a képalkotó eljárásokkal nyert információk is jelentősen hozzájárulnak a pontos diagnózis felállításához, ami elengedhetetlen a hatékony terápia kiválasztásához és ezáltal a gyors felépüléshez.

Terápiás lehetőségek

A legtöbb esetben a komplex kezelés a célravezető. Fontos az ágynyugalom kemény matracon, a gyógytorna, melynek célja a fájdalom enyhítése, az izmok megerősítése és a mozgástartományok helyreállítása. Sokat segít a masszázs és olyan mozgásformák alkalmazása, amelyek erősítik az izmokat, javítják a test tónusát, rugalmasságát és a terület regenerálódását.