A nyárutó gyönyörű idővel, sok napfénnyel ajándékozott meg bennünket. De itt az őszi napforduló és szeptember 22-én 14 óra 22 perckor átléptünk az őszbe! Új színek, új hangok, a táj leveti gyönyörű ruházatát, hosszú pihenésre készül. Földünk, bár pályáján a Naphoz mintegy 5 millió kilométerrel közelebb kerül, a tengelyének állása miatt a napsugarak beesési szöge megváltozik, és így hidegebb lesz bolygónkon az északi félteke. A hűvös idő beköszöntét néha még kellemes déli napsütés enyhíti, megnehezítve ezzel napi ruházatunk kiválasztását. Különösen igaz ez, ha reggel korán kell indulnunk, és délben kell intéznünk ügyes-bajos dolgainkat. Egyszóval, nem könnyű alkalmazkodnunk az átmeneti időszakban, amikor a cinegemadár is azt énekli:
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinegemadárnak”

A megoldás a réteges öltözködés mellett felkészülés az esős időszakra is. Megfázni és felfázni ilyenkor egy pillanat műve, ezért sokkal nagyobb gondot kell fordítanunk a felső légúti betegségek, a felfázások, a hólyaghurut elkerülésére. A sál, a melegebb alsónemű, a melegebb cipő használata ennek alapfeltétele. Ráadásul megkezdődött az iskola, és a zárt közösségek miatt ugrásszerűen megnövekszik a felső légúti fertőzések száma is.
A napfényes őszi napok ugyancsak alkalmasak az erdei kirándulásokra is, ahol a fentieken túlmenően - a test melegen tartásán kívül - még további veszélyek leselkedhetnek ránk. Tekintsük át a külső és belső okokat, a veszélyhelyzeteket és a védekezés módjait erre az időszakra.
Az első szembetűnő dolog, hogy a nyár energiabősége után a természet rendje szerint ősszel egy energiahiányosabb időszak következik. A nyár szinte túláradó melegét az ősz változékonysága váltja fel, szelesebb, hidegebb és nedvesebb, ködökkel és esővel bizonyítva ezt. Azt mondhatjuk, hogy természet kezd befelé fordulni. Az emberi szervezet is követi ezt a befelé fordulást! Tehát egészségünk megtartásának belső és külső feltételei is vannak. A belső tényezők esetében nagyon fontos az „egész” megtartása, azaz a mozgás, a táplálkozás és az érzelmi állapot harmóniájának fenntartása. Ebben az esetben szervezetünk könnyebben veszi fel a harcot olyan külső tényezőkkel, mint a megfázás, torokfájás, taknyosság, fertőzések.
Az erdei kirándulásoknál legyünk óvatosak. Bár már jelentősen csökkent a kullancscsípés veszélye, azonban még számolnunk kell vele. Kirándulások után a nem teljesen védett testfelületeket gondosan nézzük át! Nem árt, ha kullancskiszedőnk is van kéznél!
A mozgás fontosságát ne feledjük, mennyiségét ne engedjük korlátozni az úgymond „rossz” idő miatt! Nincs rossz idő, csak megfelelő öltözék kell!

Az egészséges táplálkozás az egészség megtartásának egyik legfontosabb eszköze, amivel egészséges bélflórát lehet fenntartani. Bélflóra alatt az egész emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, állati jellegű egysejtűek) állományát értjük. Ezek száma akár 100 milliárd is lehet, többszöröse az emberi test sejtállományának. A baktériumok zömét 5-6 fajta adja, de 99%-át is vagy 30-40-féle teszi ki. S akit ez mélyebben érdekel, egy igényesebb probiotikum összetételéből további ismereteket szerezhet.
A bélflóra baktériumai működésükkel elősegítik a nyálkahártya mechanikus védelmét, enzimeket és vitaminokat (B, K) termelnek, az immunrendszert ellenanyag termelésre késztetik. A Bifidobacteriumok, Lactobacillusok és Eubacteriumok tejsavtermelése gátolja baktériumok, vírusok, gombák, paraziták szaporodását.
Ha megborul egészséges táplálkozásunk, sérül a bélflóránk is, és könnyebben betegszünk meg. Ezért nagyon fontos ebben az időszakban is a nyers ételek mindennapi fogyasztása.  Bár a nyár zöldség- és gyümölcsdömpingjének vége, de kis hazánkban az őszi és a téli időszak alatt egyes alapvető zöldségek, mint pl. a paradicsom, saláták, retek, répa, uborka, káposztafélék utolérhetőek. Kis odafigyeléssel mindennap hozzá tudjuk juttatni gyermekeinket, unokáinkat és természetesen saját magunkat is egy kis friss zöldségféléhez. Ezekből finom és változatos salátákat tudunk készíteni. Bár az utóbbi időben a citrom ára az egekbe szökött, azért törekedjünk napi fogyasztására. S ezzel eljutottunk a vitaminokhoz.
Mindig nagyon fontos a C-vitamin bevitele, de ebben a megfázásos időszakban ennek a jelentősége különösen nagy, mert a rendelkezésre álló természetes élelmi anyagok fogyasztásával nem tudjuk szervezetünk vitamin- és ásványi anyag szükségletét teljes mértékben kielégíteni.
Sok vita van a vitaminok és így a C-vitamin napi mennyiségének meghatározása körül is. Ahogy a tudomány halad előre és tárja fel az újabb és újabb érveket, aszerint módosulnak a javaslatok. Ha ezekbe a „tudományos érvekbe” még a profitszerzés is belekavar és torzítja az eredményeket, vagy tudományos maszlag mögé bújtatja a „még több profitot, akármilyen áron is”, elvet, akkor bizony társadalmak futhatnak tévútra, zsákutcába! (l. korábbi írásom diagramját, a zsírok káros hatása című ideológiáról, mely az amerikai társadalom 2/3-át tette kövérré vagy túlsúlyossá!)
Ezért én ebben a kérdésben is kicsit konzervatív vagyok és hallgatok a nagy öregekre! Szentgyörgyi Albert azt mondotta, ha napi 1 gramm C-vitamint veszünk be, nem baj ha kipisiljük! Nem ez a fontos, hanem az, hogy a C-vitaminban dús környezetben a sejtek osztódása hibamentesebb! A C-vitamin nem fog vesekövet okozni, mert annak keletkezési mechanizmusa egészen más. Az pedig egy másik, de nagyon fontos kérdés, hogy hogyan szívódnak fel a vitaminok, és egy látszólag nagy dózisból valójában mennyi kapcsolódik be az anyagcserébe. Erre vonatkozóan is gyakran jelennek meg új kutatási eredmények, és ezek útmutatása alapján újabb vitaminkészítmények. Visszatérve a C-vitaminra, megfázás, fertőzés esetén célszerű markánsan növelni az adagot, naponta 2-3 grammot fogyasztva. Azonban fontos emlékeznünk arra, hogy szereink zöme szintetikusan készül. A C-vitamin is! Ezért mindig olyan készítményt válasszunk, melyben természetes C-vitamin is van, citrusfélékből, vagy csipkebogyó kivonatból. A tiszta aszkorbinsav por alakú felhasználását azonban nem javaslom, mert a fogzománc áldozatul eshet neki! Ez különösen fontos a gyermekek esetében.
Nem beszéltünk azonban még a harmadik összetevőről, a belső harmóniáról, érzelmi állapotunkról. Bár még bőségesen van vitamintartalékunk, de a test befelé fordulásával általában együtt jár az is, hogy kevésbé terhelhető, azaz könnyebben elfárad. Ennek pedig egyenes következménye az érzelmi labilitás növekedése. Könnyebben leszünk ingerültek, könnyebben mondunk oda valakinek egy kicsit is élesebb helyzetben. Figyeljük magunkat és pihenjünk többet! Nemcsak a munkára fordított idő a fontos, hanem az a hatásfok is, amivel azt végezni tudjuk. Bár ez utóbbi egyénenként jelentősen eltérhet és nehezen is mérhető, de érdemes odafigyelni rá, mert az eredményt igazán az eltöltött idő és hatásfokunk szorzata adja. Ezért nagyon gondoljuk meg azt, ha éjszaka akarunk dolgozni. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a második műszakot a rákkeltő vegyi anyagok veszélyességi zónájába emelte be!
Mit is tehetünk érzelmi életünk stabilitása érdekében? Először is oda kell figyelnünk a légzésünkre. Legyen elegendő oxigén a szervezetünk minden részében. Gyakoroljunk be egyszerű légzőgyakorlatokat, és ezeket naponta minimum 2-3-szor, de lehetőleg többször végezzük el! Igyunk rendszeresen tiszta vizet, lehetőleg fordított ozmózissal (RO) tisztított vizet. Ez a szűrőrendszer nemcsak vegyszer maradványokat (permetezőszerek, fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók, antibiotikumok maradványait), de a bacilusokat, sőt, az ennél egy nagyságrenddel kisebb vírusokat sem engedi át, ill. nagyon jelentős mértékben kiszűri! Azonkívül, hogy az ezzel készített ételeink, a kávé és a tea is sokkal finomabbak lesz, szervezetünket is jobban tudjuk méregteleníteni.


Hagyjunk időt a pihenésre. Az okostelefonnal töltött időnket korlátozzuk, a barátainkkal töltött élő beszéd, csevegés javára. Nevessünk sokat. Ne feledjük, az újszülöttnek minden vicc új! Vannak igazán jó viccek, melyek szívből megnevettetik az embert. A rekeszizom intenzív megmozgatása jelentősen növeli belső stabilitásunkat.
Ősszel, ahogy a napok rövidebbek lesznek és környezetünk lehűl, szervezetünk is igényli a megfelelő többlet pihenést és alvást. A megnövelt alvási idő jótékonyan hat belső békénkre és erősíti az immunrendszert is. Ne gondoljunk arra, hogy ez lustaság. Figyeljünk testünk jelzéseire, igényére jobban, adjuk meg neki, amit kér, és ezzel jobban felkészülünk a téli időszaki igénybevételekre. Itt külön gondolnunk kell családunk idősebb tagjaira is. Őket a hűvös, nedves időjárás jobban megviseli. Náluk számíthatunk az ízületi panaszokra, az ízületi gyulladások fellángolására, melyeket fájdalom kísér. Vegyük panaszaikat komolyan. Ne feledjük, hogy az allergiának még nincs vége a nyárral, mert számtalan allergén növény még az őszi időszakban is virágzik, mint pl. a parlagfű, a csalánfélék, stb. Okosan tesszük, ha ránézünk a pollen naptárra.

Általánosságban az alábbi dolgokra figyeljünk oda:
• Ősszel a napfény csökkenése hangulatromlást eredményez, ezért napfényes napokon 5-10 percet fordítsuk arcunkat a nap felé. Célszerűen mind a két nyitott tenyerünket is!
• Fogyasszuk az őszi gyümölcsöket!
• Az alma, körte, szőlő, őszibarack, dió mind-mind hordozzák a begyűjtött napenergiát! Az alma dióval, vagy az aszalt szilva dióval isteni csemege. Szoktassuk rá gyermekeinket erre a természetes, egészséget védő, betegséget gyógyító finom párosra, az értelmetlen cukros nassolás helyett.
• Fogyasszunk ginsenget, - kivéve gyulladásos betegségek idején – mely általános energiát adó szer a test számára.
    
Mielőtt a fenti testi bajok gyógymódját áttekintenénk, nézzünk rá az ősz okozta testi problémákra egy kicsit távolabbról, figyelve a kínai tanácsokat, melyek a három fő „ellenségre”: a hidegre, a szélre és a nedvességre koncentrálnak.
A hideg elleni védekezés legegyszerűbb módja a test melegen tartása. A védekezés módja nem a divatos, hanem a réteges öltözködés. A hidegtől talpunkat, nyakunkat, hasunkat, derekunkat kell védeni. A szél a nyak hátsó részét támadja. A védekezés módja: a felhajtható magas gallér és a sál használata. A nedvesség számtalan betegség forrása lehet. Fáradékonyságot okozhat, nehéznek érezzük végtagjainkat. A kínai szemlélet szerint a nedvesség kezeléséért a lép felel, ami a gyomor mellett az emésztés legfőbb szerve. Logikusnak tűnik, ha azt mondják, hogy a nedvesség ellen megfelelő táplálkozással kell védekezni.
A kínai egészségmodellben a veséknek igen fontos szerepük van. A vesék a hidegre rendkívül érzékenyek, ezért ennek a területnek a védelme rendkívül fontos, mert a megfázás szinte észrevétlenül következik be. Megfázás esetén nem csak a test táplálására, de a védekezésre fordított energia is csökkenhet. A vese megbetegedésének a vékony cipő, zokni, a nem megfelelően fedett derék és has biztos forrása. Lehet, hogy közvetlenül a vesepanaszok nem fognak jelentkezni, mert a szervezet mindent megtesz védelme érdekében, és melegen tartja azt, de ennek a vesében tárolt „életesszencia” esik áldozatául. Ennek következménye nemcsak a rövidebb élet, hanem az is, hogy a vese energetikai gyengesége légzőszervi betegségekben is megjelenhet.
(A keleti egészségszemlélettel kapcsolatban emlékeztetek korábbi írásomra, melyben a magyar sámánok gyógyító technikájáról írok, mely a magyar inkvizíció jegyzőkönyvéből követhető, hogy pl. pulzusdiagnosztikát használtak. A pulzusdiagnosztikát a természetgyógyászok ma is használják. Ezzel sok nő életét mentették meg, mert kb. 100 betegséget tudtak diagnosztizálni anélkül, hogy a nőnek le kellett volna vetkőznie, ami annak idején megengedhetetlen és elképzelhetetlen volt.)
Emlékezzünk rá, hogy ha a vírusok és baktériumok számára nincs táptalaj, azok nem tudnak szaporodni, és így nem tudnak kárt okozni szervezetünkben. Az egészséges életmódra és a körültekintő védekezésre odafigyelve, a kellemetlenségek ellen felvértezve magunkat már élvezhetjük az őszi évszakot.

Miután a megelőzés szempontjait nagy vonalakban áttekintettük, nézzük meg mi a teendő, ha mégis bekövetkezik a baj. Ekkor betegségtől függően, ahol általában a felső légúti megbetegedések a dominánsak, az alábbi szerek beszedése, vagy emelt szintű beszedése segíthet:
• Nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitel.
• Grapefruit cseppek használata. 1-2x 30 csepp.
• Naponta 2-3 liter víz fogyasztása.
• Gyógyteák (rendszeres és eseti használata.)
• Természetes antibiotikumok: fokhagyma, gyömbér, áfonya, fekete retek.

Fekete retek a légúti megbetegedések ellen kiváló házi szer. A benne lévő, jellegzetes ízét meghatározó mustárolaj antibakteriális és gombaölő hatású. Gyógyító hatását ősidők óta ismerik. A görög, a római, de még az egyiptomi írásokban is találkozunk felhasználásának és gyógyhatásának leírásával.
Nézzünk rá egy kicsit alaposabban a fekete retekre: régi házi gyógyszer meghűlés ellen, mely csökkenti a gyulladást, koleszterinszintet, a vérzsír-szintet. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy:
• Egészségvédő,
• Emésztési- és anyagcserezavarokra kedvezően hat,
• Étvágygerjesztő,
• Baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik,
• Jótékonyan hat a májra, reumára,
• Tisztítja a légutakat
• Epekő ellen is használják,
• Kéntartalmú mustárolaja fertőtleníti a szájüreg, a garat, a nyelőcső nyálkahártyáját,
• Vízhajtó tulajdonsága van,
• Fokozza a szervek vérellátását,
• Fontos vitamin- és ásványianyag tartalma van, (C, B1, B2, vas, kalcium, magnézium),
• A bőr, a fog, a fogíny, a csontozat egészséges állapotához is hozzájárul,
• S mi több, magas rost- és alacsony energiatartalmával még a fogyókúrában is segít.
Elkészítésének számtalan módja ismeretes, de lényegét tekintve háromféleképpen használhatjuk: levét kinyomva fekete retekléként, apróra vágva-reszelve nyers salátának és mézes retek változatban. Vékonyra szeletelve, vagy reszelve nyersen, ecettel, sóval elkészítve, de megfőzve is hatásos.
Felső légúti megbetegedések, köhögés ellen mézzel keverve a leghatásosabb.
Ennek egyik módja, amikor a jól megmosott retek sapkáját levágjuk, belsejében késsel, kiskanállal kis üreget alakítunk ki. Ezt feltöltjük mézzel, és az így előkészített retket pohárba tesszük, úgy megválasztva a méreteket, hogy a pohár tetején maradjon. A levágott sapkáját rátesszük. A pohár alá tányért érdemes tenni, hogy az esetleg oldalt is kifolyó mézes levet is felfogjuk. A méz kioldja a fekete retek hatóanyagait, és 12-24 óra eltelte után ezt a mézes levet kanalazgatjuk. Amikor a retek összeráncosodva beleesik a pohárba, az esetleg még benne levő mézes levet csepegtessük a többihez, és a retek kidobható.
Ejtsünk még néhány szót a gyógyteák fontosságáról. A gyógyteákat egész évben, az adott évszaknak megfelelően érdemes fogyasztani. Ebben a vonatkozásban szeretném felhívni a Kedves Olvasó figyelmét a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi teáira és gyógytea ivási tanácsaira.
A hónapok teái januártól decemberig az alábbiak: csipkerózsa, közönséges szurokfű, erdei szeder, mezei kakukkfű, egybibés galagonya, mezei katáng, nyírfa, magas aranyvessző, mezei zsurló, fürtös menta, fekete bodza, orvosi citromfű. Érdemes jobban odafigyelni ezekre a teákra, és látogassunk el a www.gyorgytea.hu honlapra. Gyuri bácsi boltjában a negyedévnek megfelelően összerakott teafüveket vagy tea keverékeket lehet kapni, kedvezményesen. Éljünk vele!

Erdei István