Hajlamosak vagyunk a szenvedélybetegeket megszólni, s pusztán emberi gyengeségként kezelni problémájukat, de ne ítélkezzünk elhamarkodottan... Bennünk is ott lappanghat ez a kórság, úgy, hogy észre sem vesszük. Ha a tüneteket nem ismerjük fel, elbagatellizálhatjuk a dolgot, s ami a legfontosabb, a szenvedélybeteg ember a legritkább esetben ismeri be függőségét.


Szenvedélybetegségről akkor beszélhetünk, ha elvonási tünetek jelentkeznek abban az esetben, ha a beteg nem végezheti a „kedvenc" cselekvését, vagy nem élvezheti megszokott „szereit". Általános tévhit a szenvedélybetegséggel kapcsolatban, hogy csak valamilyen kémiai összetevő hatására alakulhat ki. Persze a feltételezésnek van alapja, hiszen a leggyakoribb és talán legrégebben előforduló problémákat általában a cigaretta, a drog illetve a túlzott alkoholfogyasztás okozta.

Magát a szenvedélybetegséget leginkább a ránk- vagy környezetünkre rossz hatást gyakorló szerekre vagy viselkedési formákra való rászokásnak nevezhetjük.

A szenvedélybetegségek palettája igen széles - és szinte napról napra újabb modernkori függőségek jelentkeznek. Összeállításunk a teljesség igénye nélkül, néhány jellemző, de nem a hagyományos értelemben vett szenvedélybetegségek kategóriájába tartozó jelenségről szól.