A fogíny az állcsontokat fedő speciális, kemény nyálkahártya, a szájüregi nyálkahártya folytatása. Rendkívül erős, jól bírja a rágásból adódó terhelést, a fogágy védelmét is szolgálja. Az egészséges fogíny rózsaszín, feszes, szorosan tapad a fogak nyaki részéhez, a fogak között háromszög alakú mintázatot mutat.

Mi okozza az ínygyulladást? 

Ínygyulladást okozhat például a nem megfelelő szájhigiénia. A lepedékből, a baktériumokból és a nyálból kivált ásványi anyagokból fogkő keletkezik, ami a fogközökben lerakódva irritálja a fogínyt és gyulladáshoz vezet. A fogíny először pirossá, érzékennyé válik és fogmosás, de akár evés közben is vérzékeny lehet. Rossz lehelet, kellemetlen szájíz kíséri. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny a fogak mellett lazulni kezd, majd idővel visszahúzódik és elsorvad. Előrehaladott állapotban a fogak között rések jelennek meg, a fogak hosszabbaknak tűnnek.


A fogkőképződés mértéke egyéni, rendszeres eltávolítása azonban rendkívül fontos a fogak és az íny egészségének fenntartása érdekében. Vannak, akik genetikailag hajlamosabbak a fogkőképződésre, de állhatnak az ínygyulladás hátterében anyagcsere-rendellenességek (például cukorbetegség), hormonális változások (pl. pubertás vagy terhesség), túlzott stressz, illetve vitamin- vagy ásványianyag-hiány is. Nyálkahártya-gyulladás nehézfémterheltség következtében is kialakulhat, ezt legtöbbször a fémalapú fogpótlások és az amalgámtömések jelenléte okozza. Kifejezetten árt a szájnyálkahártya egészségének az alkoholfogyasztás, a dohányzás, továbbá néhány gyógyszer (például fogamzásgátló tabletták, bizonyos epilepszia elleni, illetve vérnyomáscsökkentő szerek) szedése.

Az ínygyulladás nem csak egy szájüregi probléma, komolyabb következményei is lehetnek. Egy 155 állapotos nőt vizsgáló prágai orvoscsoport 2019-es tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a várandósság alatti fogínygyulladás gyakori szövődménye a koraszülés.

Az íny gyulladása esetén a pontos diagnózis felállítása érdekében fontos a fogorvosi konzultáció. A megfelelő szájápolás elsajátítása elengedhetetlen a gyógyuláshoz, emellett természetes gyógymódokkal is elősegíthetjük az íny regenerálódását.