A Na-glutamát gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát.
Ezután Dr Ikeda céget alapított az anyag Na-glutamátként való forgalmazására. Idővel a nyugati világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, ami az íztelen ételek "feljavítására" volt hivatott. Az élelmiszeripar kihasználta a nagy lehetőséget és a jelentős költségcsökkentés reményében minden komolyabb vizsgálat nélkül használni kezdte.

Az 1970-es években, amikor a gyors étkeztetés megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már szinte mindenben megtalálható:

- a feldolgozott ételek többségében,
- a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban,
- levesporokban,
- leveskockákban,
- konzervekben,
- fűszerkeverékekben,
- a fagyasztott készételekben,
- a virslikben, felvágottakban,
- az üdítőitalokban,
- chipszekben.

Ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására. Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a "gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával", szintén ezt függőséget erősítik.

Mi a gond vele?

A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkreteszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat.
A következő tüneteket okozhatja:
- migrénes fejfájás,
- hányinger, hányás,
- hasmenés,
- asztmás rohamok,
- egyensúlyzavarok,
- mellkasi fájdalmak,
- erős szívdobogás,
- gyerekeknél viselkedési zavarok.

Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések.
Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik.

A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az agyba.

A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is pl. Parkinson, vagy Alzheimer -kór.
A glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti információ átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a leggyakoribb daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint a fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a szokásos kezelési eljárást is megzavarják. 

Mégis minek köszönhető töretlen lendülete?

Ahol csillapíthatatlan a profitéhség, ott könnyen eltűnnek a tömeges fogyasztói panaszok és könnyű szőnyeg alá söpörni a kutatási eredményeket. Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A nyugati orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer bevitelt és az élelmiszereken keresztül felhalmozódott kémiai anyagok hatását, ezért sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget mondván, nincs tudományos bizonyíték a glutamát egészségügyi kockázatára.
A vitatott ízfokozók legújabb megítélése már sokkal szigorúbb. A Független Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a glutamát kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag.
Addig is, amíg eltűnik az élelmiszerekből, figyeljünk az összetevőkre!
Ma már sokan tisztában vannak a glutamát káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevőiben.

Ha ezekkel találkozol, ne vedd meg!!!!

- E-621,
- hidrolizált növényi fehérje,
- élesztő kivonat,
- autogénezett élesztő,
- zfokozók,
- kalcium kazein,
- nátrium kazein,
- texturált fehérje.

Ha ezeket látod az élelmiszer címkén, akkor biztos, hogy glutamáttal akarnak megetetni!

Összegyűjtöttük a leggyakoribb életízesítők összetételét

Az összetevők mindig mennyiségi sorrendben vannak feltüntetve, vagyis az szerepel elől, amiből a legtöbb van a készítményben. 

 

 Vegeta ételízesítő

Összetevők: konyhasó, zöldségszárítmányok 15,5 % (sárgarépa, paszternák, zeller, vöröshagyma, petrezselyemzöld), ízfokozók (nátrium glutamát, dinátrium inozinát), cukor, kukoricakeményítő, fűszerek, színezék (riboflavin).

Delikát ételízesítő

Összetevők: jódozott só (68%), cukor, ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-guanliát, dinátrium-inozinát), szárított zöldségfélék (sárgarépa, vöröshagyma, petrezselyemlevél, fokhagyma, zeller, lestyán, pritaminpaprika, paszternák, kaporlevél, paradicsom), kukoricakeményítő, növényi olaj, fűszerek, fekete bors aroma, színezék (riboflavin).

Mikado ételizesítő

Összetevők: só, szárított zöldség 15% (pasztinák*, sárgarépa, fokhagyma*, zellerlevél, vöröshagyma*, petrezselyemlevél, paprika, paradicsom), ízfokozó: mononátrium-glutamát, dinátrium-5-ribonukletidok; cukor, hidrolizált szójafehérje, maltodextrin, keményített növényi zsír, fűszerek (paprika, feketebors, természetes zelleraroma), élesztőkivonat, színezék: riboflavin. *kén-dioxidot tartalma.

Podravka Vegeta

Összetevők: konyhasó, zöldségszárítmányok 15,5 % (sárgarépa, paszternák, burgonya, zeller, vöröshagyma, petrezselyemzöld), ízfokozók (nátrium glutamát, dinátrium inozinát), cukor, kukoricakeményítő, fűszerek, színezék (riboflavin).

Kotányi Ételízesítő

Összetevők: jódozott konyhasó, cukor, ízfokozó nátrium-glutamát és inozin-monofosztát, sárgarépa, ***, petrezselyem, vöröshagyma, zeller, zellerlevél, bors, paradicsom, brokkoli, póréhagyma, cukkini, karfiol, ***, paprika, színezőanyag riboflavin és bétakarotin.

Tesco Univerzális ételízesítő

Összetevők: jódozott só (65,5%), szárított zöldségkeverék (paszternák, sárgarépa, petrezselyem, hagyma), cukor, burgonyakeményítő, ízfokozó (nátrium-glutamát), színezék (riboflavin).

Szerencsére az üzletekben már kaphatóak sómentes, vegyszermentes ételízesítő fűszerkeverékek. Vásároljunk ilyet!