Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás, a demencia leggyakoribb formája, amiben a Nemzetközi Alzheimer Társaság adatai szerint több mint 40 millió ember szenved. Előrejelzések szerint ez a szám a jövőben jelentősen nőni fog.

Jelenleg az intenzív kutatás ellenére, az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésre hatékony terápia, csak olyan kezelések, amelyek segítségével az életminőség javítható, illetve nagyon sok mindent tehetünk a betegség szinten tartásáért és megelőzéséért is!

Kutatási eredmények

Az Alzheimer-kór velejárója a szellemi leépülés, az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Az agy körülhatárolt részein egy kóros fehérje, a beta-amyloid szaporodik fel, amely az idegsejtek sorvadását, pusztulását okozza.
Az Alzheimer-kór már több mint egy évtizeddel a tünetek megjelenése előtt megtámadja az agyat. Éppen ezért a kutatások egyik iránya azt célozza, hogy minél hamarabb felismerjék a veszélyt, és a kockázatot előre jelző tesztet dolgozzanak ki.
A Georgetowni Egyetem kutatói egerekkel végzett kísérleteik alapján úgy vélik, hogy a szem bizonyos sejtjeinek megváltozása segíthet felismerni az Alzheimer-kórt. A kutatásban a retinahártya veszített vastagságából azoknál az egereknél, amelyek genetikai beavatkozás után Alzheimer-kórosak lettek. Ha a kutatás eredményei embereknél is alkalmazhatók, a tudósok azt remélik, ez a felismerés segítséget nyújthat a későbbiekben a korai diagnosztizálásban.
A kutatások másik iránya nem a diagnosztizálás lehetőségét, hanem az eddig szintén kérdéses okokat vizsgálja. A Duke Egyetem kutatói szerint például egy aminósav, az arginin hiánya játszhat közre az Alzheimer-kór kialakulásában, míg egy másik szintén friss kutatás, amely a Neurology szaklapban jelent meg a D-vitamin hiányt hozza összefüggésbe a memória romlás esélyének növekedésével. Emellett egyre több kutatási adat támasztja alá azt a feltételezést, miszerint az immunrendszernek valamiképp szerepe van az Alzheimer-kór kialakulásában, ám mindmáig rejtély, hogy pontosan miképp.

Életmódváltással megelőzhető az Alzheimer-kór?

Korábbi kutatások kimutatták, hogy rizikófaktort jelent a betegségben az elhízás, a hipertónia, a magas koleszterinszint, a szív-, és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbaj, de a feltételezések szerint az Alzheimer-kór kialakulását genetikai, környezeti, valamint életmódbeli tényezők összessége segíti elő. Ennek megfelelően pedig igenis tehetünk annak érdekében, hogy ellenállóbbá tegyük agyunkat a demencia különböző formáival szemben.
Fontos például az agy folyamatos karban tartása, tréningezése. Hatékony fegyver lehet a betegség, és annak kockázati tényezőinek megelőzésében a rendszeres testmozgás és a megfelelő étrend is!
A chicagói Rush Egyetem kutatói egy tízéves kutatás alapján azt feltételezik, hogy a megfelelő étrend jelentősen csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát. Az Alzheimer’s Dementia című folyóiratban publikált kutatásban egy 10 ajánlott és 5 tiltott ételt kínáló diétát alkalmaztak, melyet 923 önkéntes segítségével vizsgáltak. Az ajánlott ételek között szerepelnek például zöldségfélék, az olajos magvak, a bogyós gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, hal, olívaolaj és baromfihús, míg a szellemi leépülést elősegítő élelmiszerek lajstromában a vörös húsok, a vaj, a margarin, sajt, az édességek, a sültek és a gyorséttermi fogások szerepelnek. A tíz éves követés tapasztalata alapján azok körében, akik a megadott étrendet követték, 53 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, ám a rizikó azoknál az önkénteseknél is 35 százalékkal alacsonyabb volt, akik csak részlegesen tartották be a diétát.

Az Astaxanthin segíthet a megelőzésben?

Egy a Plose One folyóiratban megjelent kutatás azt vizsgálta, hogy az astaxanthin antioxidáns készítmény mennyiben járulhat hozzá az Alzheimer-kór folyamatának lassításához, szinten tartásához. A tanulmány szerint az Alzheimer összefüggésbe hozható az agyban található amyloid béta-peptidek felhalmozódásával, a klinikai vizsgálat a természetes Astaxanthin vörösvérsejtekben található amyloid béta-peptidekre, ezek csökkentésére gyakorolt hatását elemezte.
Forrás: MTI, Plose One folyóirat

Vitálvár Kft
Természetből jeles
Tel: +36 20 343 0300
1136 Budapest
Pannónia u. 33. fszt/1.
info@vitalvar.hu
www.vitalvar.hu