A pitypangméz valójában nem méz, hanem egy édes szirup, melynek utánozhatatlan ízét a ragyogó sárga virágfejek adják. Ez a hamis méz egész éven készíthető, de a tavaszi első virágok különlegesen zamatossá teszik. 

A recepthez gyűjtsünk minnél több pitypangvirágot. Ha nem a saját kertünben szedjük, akkor ügyeljünk rá, hogy ne legyen permetszeres vagy vegyszeres, és a lehető legtávolabb legyen a lelőheéy a forgalmas utaktól.

Így készül a pitypangméz

Hozzávalók:

250 virágfej

1 karikára vágott citrom héjastól

1 kg cukor

Távolítsuk el a pitypangokról a zold részeket és a virágkelyhet is. A recepthez csak a szirmokra van szükségünk. Alaposan mossuk meg, A lejobb ha 10 percre hideg vízbe áztatjuk, hogy ha vannak benne esetleg bogara, azok is kiázzanak. 

1 liter vízben lassú tűzön főzzünk 1 órán át a szirmokat.. Tegyünk bele egy a hámozott karikára vágott citromot is. Szűrjük le úgy, hogy a virágokat jól nyomkodjuk ki.

Adjuk hozzá a cukrot és további 1 órán keresztül főzzük. Töltsük üvegekbe, és tegyük száraz dunsztba.

A friss, meleg pitypangmézünk állaga folyós lesz. Ez nem baj! Amint kihűl felveszi a méz-állagot! Gyönyörű színe lesz, nagyon finom, és egészséges. Felhasználása a hagyományos mézhez hasonló: ízesítheted vele a teát, kávét, teheted süteménybe, palacsintára, vagy egyszerűen csak a vajas kenyérre. Igazi csemege, ha egy üvegbe diót teszünk, és arra öntjük rá.

FONTOS: A virágot szár nélkül szedd! Közvetlenül a virág alatt csípd le! Leszedés után mielőbb kezdj hozzá  a főzéshez, mert 1 óra múlva becsukódnak a virágok.

TIPP: A virág szára igen keserű, ám nem haszontalan! Az íze a tonic-ra hasonlít leginkább. Ha naponta elrágsz belőle 3-4 szálat, a májaddal, epéddel csodát művel. Elsőosztályú zsírégető.