A szivárványhártyán megjelenő elváltozások az egészség állapotának kitűnő jelzői. Ezek a látható jelek az írisztérkép alapján könnyen, gyorsan és hatékonyan beazonosíthatók.

A fodor-zóna közvetlenül a pupilla körül található és a teljes írisz (szivárványhártya) körülbelül egyharmadát teszi ki. Ebben a zónában találjuk a gyomor és a bélrendszer területét, míg a fodor-zóna szegélyével összefüggésben a vegetatív idegrendszerről, valamint a nyirok és vérkeringésről is kaphatunk felvilágosítást. A fodor-zóna optimális esetben szabályos kör alakú, színe az írisz színéhez hasonlatos, és nincs benne semmiféle jel vagy elszíneződés.
A gyomor zónája a pupilla körüli első körkörös réteg, amely normál esetben nem látható, azonban a gyomor nem megfelelő működése esetén láthatóvá válik. Ha ennek a területnek a szöveti része fehérebb, mint amilyennek lennie kellene, az a gyomor túlműködését jelzi, míg a sötétebb árnyalat megjelenése alulműködésre utal.

Ha az íriszt egy óra számlapjának tekintjük, akkor a számlapon található órák megadásával pontosan meghatározhatjuk a bélszakaszok helyeződését. Mindkét szemben 10 órától 12 óráig a haránt vastagbél látható, míg a bal szemben 12 órától 5 óra magasságáig a vastagbél leszálló ága, 5 és 7 óra között pedig a végbél zónája található. A vastagbél felszálló ága a jobb szemben 7 és 10 óra között helyezkedik el. A vékonybél a nem említett területeket fedi le.


A vegetatív idegrendszer is szépen leképeződik az adott zóna határán, állapota a zóna lefutásában tükröződik. Könnyen és jól látható a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer helyzete az adott szerveknél. A vegetatív idegrendszer egyik legjelentősebb képviselője maga a gerincoszlop, de kapcsolatot fedeztek fel a vastagbél, annak állapota és lefutása, valamint a gerincoszlop megfelelő csigolyáinak állapota között is. Az Egyesült Államokban és számos más országban a manuálterapeuták előszeretettel veszik igénybe az íriszdiagnosztikát a problémás gerincszakaszok helyzetének meghatározására, a kiváltó tényezők körültekintő feltárására. A haránt vastagbél a gerinc nyaki szakaszának, a vastagbél fel- és leszálló ága a háti szakasznak, míg a végbél területe az ágyéki szakasznak feleltethető meg.