A propolisz a legerősebb vírusellenes „gyógyszer”, segít legyőzni a náthát és influenzát. A propolisz a méhek által különböző rügyekről és fiatal cseresznye-, meggy-, nyár-, nyír-, fenyő- és égerfaágakról begyűjtött gyanta, amelyhez viaszt és saját váladékukat adják hozzá.

Belső használat során a propolisz erős antimikrobiális (bakteriosztatikus és baktericid hatással van úgy a Gram-pozitív, mint a Gram-negatív baktériumokra), gombaellenes (Candida albicans ellen), antivirális (a Herpes simplex), fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, érzéstelenítő, serkenti az immunrendszert, antioxidáns és nyákoldó.
Külső használat során a propolisznak erős fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, érzéstelenítő hatása van. Továbbá felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.
A propolisz hasznos a láz, megfázás és influenza, vírusos légzőszervi betegségek, köhögés, bronchitis, tüdőgyulladás, torokgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, gyomorhurut és a gyomorfekély, vastagbélgyulladás, paraziták, húgyúti fertőzések, valamint az ekcéma kezelésében, gombás fertőzés, nyílt sebek és égések, fogínygyulladás és egyéb szájüregi problémák kezelésére.  

A propolisz 7 rendkívüli hatása egészségünkre:

1. Erősítheti az immunrendszert
A propolisz fogyasztása a hidegebb évszakokban ajánlott, tavasszal és ősszel fogyaszthatjuk bátran, mivel ilyenkor immunrendszerünk kevésbé ellenálló. Így távol tartja a náthát és az influenzát.

2. Kezelheti a megfázást és torokfájást
A propolisz természetesen megelőzi és lerövidíti a megfázást, ami gyakran torokfájással jár. Ez nem meglepő, hiszen antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően, sikeresen harcol a vírusok ellen és megakadályozza a tünetek megjelenését a szervezetben. Továbbá ez egy természetes kezelés torokgyulladás, gégegyulladás és mandulagyulladás ellen.

3. Megszüntetheti és javíthatja a szájüregi problémákat
A propolisz védő-, fertőtlenítő- és gyulladásgátló hatásának köszönhetően, sikerrel alkalmazható afta, fogínygyulladás, fogtályog vagy az ínybetegségek és fogfájás enyhítésére is. Ezen kívül antibakteriális hatása által a propolisz fertőtleníti a szájat, megelőzi a fogkő képződését, ezáltal megvéd a fogszuvasodástól.

4. Kezelheti az emésztőrendszeri problémákat
Mivel az egyik legerősebb természetes antibiotikum, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású, szabályozza a gyomornedv váladékot és segít a gyomornyálkahártya gyógyulásában. A propolisz egy természetes megoldás a gyomorfekély és gyomorhurut kezelésére.

5. Gyorsíthatja az égési sérülések gyógyulását
A propolisz serkenti a sérült szövetek gyógyulását, különösen égési sérülések okozta sebhelyeket, ugyanakkor felgyorsítja az egészséges sejtek javulását. Az égési sérüléseket a propolisz fertőtleníti, serkenti gyógyulását és érzéstelenítő hatása van. Használata ebben az esetben csak külsőleg ajánlott.

6. Megelőzheti és segíthet a fülgyulladás kezelésében
A propolisz antibakteriális hatásait számos vizsgálatban bizonyították már és rámutattak, hogy a propolisz sokféle fertőzést előz meg, beleértve a középfül fertőzéseit is. Ha a középfülgyulladást elhanyagoljuk vagy nem kezeljük időben, károsítja a hallásunkat.
Javaslatunk: egy propoliszos oldatban áztatott tampont helyezzünk óvatosan a fülbe, úgy, hogy ne érjen közvetlenül a dobhártyára.

7. Elősegítheti a herpesz gyógyulását
Antimikrobiális, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és gyógyító hatásainak köszönhetően a propolisz felgyorsítja a gyógyulás folyamatát és csökkenti a herpesz okozta sebeket. Ebben az esetben ajánlott propolisz oldatot alkalmazni külsőleg, az érintett testfelületre, napi 2-3 alkalommal. 

www.apiland.hu