Az idős, beteg családtagok kiemelt figyelmet igényelnek a hőség idején, a gyerekeket a balesetektől is meg kell óvnunk.

Milyen ártalmakkal kell számolnunk?

A fürdőzés különösen sekély természetes vizekben, a lassabb öntisztulás, gyorsabb vegetáció miatt az érzékeny bőrűeknél ekcémát, de ha szennyezett a víz, akár komolyabb bélfertőzést, még vérhast is okozhat. A strandfürdők klóros vize is irritálhatja a bőrt. Ezért óvakodjunk ellenőrizetlen vizekben fürödni és a strandokon is érdemes a higiéniás szabályokat betartani, hogy elkerüljük a gombás és egyéb fertőzéseket.


A húgyúti fertőzések is gyakoriak nyáron, különösen lányok hajlamosak erre. Zömében E.coli fertőzés áll a háttérben, de gombák, vírusok ugyanúgy előfordulhatnak. Fontos tudni, hogy nem minden esetben szükséges antibiotikumot szedni. 
Nyáron hajlamosak vagyunk össze-vissza enni mindenfélét, emiatt aztán gyakoriak a hasi görcsökkel, hányással, hasmenéssel járó enterális fertőzések, melyeket vírusok, baktériumok egyaránt okozhatnak. Sajnos az ételfertőzések is felüthetik a fejüket, közülük a salmonellával fertőzött tojás okozza a legtöbb gondot, de a nyers tejjel esetleg listeria fertőzést is kaphatunk, ami szintén hasmenéssel jár. Várandósoknál a magzatkárosodás miatt különösen veszélyes lehet ez a fertőzés. Kerüljük a nyers tej, tejjel készült ételek fogyasztását.
A húskészítmények a felületükön gyorsan szaporodó baktériumok miatt válhatnak fertőzőforrássá. Gondosan mossuk meg sütés-főzés előtt a húsokat és fogyasszuk el minél hamarabb a készételt is.


A külföldi, különösen a trópusi országokban történő nyaralásnál legyünk fokozottan óvatosak! Csak palackozott vizet fogyasszunk, kerüljük a nyers zöldség ételek fogyasztását! 
Kizárólag úgy lehet elkerülni a parazitás fertőzéseket, ha szigorúan betartjuk a higiénés szabályokat. 
A légkondícionált helyiségekben történő munkavégzés vagy a járművekben a lehúzott ablaknál történő utazás az arcüreg, a fül gyulladását, de akár tüdőgyulladást is okozhat az arra érzékeny egyéneknél.  Fontos a légkondicionáló berendezések karbantartása, és a külső hőmérséklethez képest 5oC foknál nem alacsonyabb hőmérséklet beállítása. Nyáron találkozhatunk az egy napig tartó lázas állapotokkal, melyek mögött mindig vírusfertőzés áll. Az antibiotikumok ezekben az esetekben teljesen hatástalanok, sőt tovább rontják a helyzetet.
Az orrdugulással, tüsszögéssel, viszkető, égő, szúró szemfájdalommal járó allergiás folyamatok is a nyári szárazság idején fokozódnak. Az allergiás egyének számára inkább az őszi-kora tavaszi időszak alkalmas a pihenésre, amikor alacsony a pollen koncentráció a levegőben. Párásítással, nedves takarítással, rövid idejű, éjszakai szellőztetéssel csökkenthetjük a lakásban szálló por, pollen koncentrációt. Aki teheti, használjon levegőszűrő-berendezést otthonában.

Mire figyeljünk  az idős embereknél, a szív- és érrendszeri betegeknél?

A hőség nagyon igénybe veszi az alkalmazkodó képességüket. A bőr felszínes erei kitágulnak ilyenkor, csökken a vérnyomás, fokozódik a párolgás, folyadékveszteség. Mindezek a tényezők terhet rónak a szív munkájára. Gyakoribbak ilyenkor az ájulással járó rosszullétek, a szívritmus zavarok és a vizenyővel, fulladással járó szívelégtelenség is hamarabb kialakul. Nyáron az alsó végtagok visszerein is jellemzőbb a keringési zavar, a pangás, akár a trombózis kialakulása. Érdemes a gyógyszerszedést figyelemmel kísérni idős, beteg szüleinknél, nagyszüleinknél. 


Nyáron kisebb adag vérnyomáscsökkentőre, vízhajtóra van szükség. A folyadék és ásványianyagok pótlásával pedig elkerülhetőek az ionháztartás zavarai, amelyek szédülésben, gyengeségben, rendetlen szívműködésben, sőt zavart elmeállapotban is megnyilvánulhatnak. Magas víztartalmú zöldségfélékkel, levesekkel, teákkal jobb pótolni a verejtékezéssel elvesztett vizet és ásványisókat, mint a vízivással. A nagymennyiségű folyadékbevitel megterheli az amúgy is gyengébb veseműködést és kimerítheti a szív működését.

Milyen hatással vannak ránk  a hirtelen légköri  változások, frontok?

Melegfront idején fejfájás, fáradékonyság, koncentrációzavar, vérnyomásesés, de vérnyomás kiugrás is előfordulhat. A trombózisok is gyakrabban jelentkeznek nyáron. A hidegfront epe-, vesegörcsöket hozhat, fokozódnak a reumatikus ízületi panaszok, fejfájást, ingerlékenységet, alvászavart is kiválthat. A fronthatások keveredhetnek és velük a tünetek is. A stresszes, kimerült emberek általában fokozottabban érzékenyek a fronthatásokra.
Nyáron tehát éppúgy támogatnunk kell szervezetünket, mint az év többi részében. Bár friss zöldségfélékhez, gyümölcsökhöz könnyebben jutunk nyáron mégsem hanyagolhatjuk el teljesen a vitaminok, ásványianyagok pótlását.

összeállította: Dr. József Erika

Könnyebben átvészelhetjük a hőséget, ha megtámogatjuk szervezetünk energiaháztartását. Látogasson el weboldalunkra, ismerje meg a Recovery plus Q10 tablettát, mely a molekuláris hidrogén és a Q10 erejével járul hozzá vitalitásunk megőrzéséhez.
www.healthandyouth.hu