Eddig nem tudták a választ a kérdésre, de ez most megváltozhat, mivel bizonyíték van arra, hogy a hidrogén-szulfid szerepet játszhat a fekélyes vastagbélgyulladásban. Mivel a húsban koncentrálódó kéntartalmú aminosavak a vastagbélben növelik ennek a rothadt tojásgáznak a szintjét, talán el kellene hagyni az IBD fellángolásában is szerepet játszó hús és állati fehérjék fogyasztását.

 

Mivel nem elfogadott széles körben a gondolat, hogy az IBD a főként „nyugatias” étrend és életmód következménye, ezért figyelmen kívül hagyták a diagnózis utáni követési időszakban végzett étrend elemzést a gyulladásos bélbetegség fellángolásaival (aktív fázisaival) kapcsolatban.

Ma már létezik olyan tanulmány, amely szerint a remisszióban lévő, fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek körében a táplálkozási tényezők közül a visszatérő véres hasmenés fokozott kockázata a magas húsfogyasztás esetén volt a legnagyobb.

Mivel a kéntartalmú aminosavak jelentik az étkezési kén elsődleges forrását, az „alacsony kéntartalmú” étrend lényegében azt jelenti, hogy a tipikus, magas állati fehérje- és zsírtartalmú, valamint alacsony rosttartalmú (nyugatias) gyulladáskeltő étrendről inkább a növényi alapú, gyulladáscsökkentő étrendre kell áttérni. Vajon mi történik akkor, ha az emberek csökkentik a kéntartalmú aminosav bevitelüket azáltal, hogy csökkentik az állati termékek fogyasztását?

 

A vastagbélgyulladást főként mindenevő étrendünk okozta életmódbeli betegségnek tekintve, japán gasztroenterológusok egy csoportja több mint egy évtizede növényi alapú étrendet ír elő az IBD-ben szenvedő betegeik számára, és rendkívüli eredményeket publikáltak.  Sokkal jobb eredményeket, mint amit az eddigi orvosi szakirodalomban máshol közöltek: a Crohn-betegség nyugalmi állapotát 100%-ban, két év múlva pedig 90%-ban sikerült fenntartani.

A betegeket beutalták a kórházba, hogy ellenőrizzék étrendjüket, és felvilágosítsák őket a növényi alapú étkezés előnyeiről, így motiváltabbak lettek az étrend otthoni folytatására is. A legtöbb beteg – körülbelül háromnegyedük – javulást tapasztalt, például eltűnt vagy csökkent a véres széklet a kórházi kezelés során.

Ezután öt évig követték a betegeket, és 81 százalékuk végig remisszióban tudott maradni, 98 százalékuk pedig legalább egy évig képes volt távol tartani a betegséget. Ez jóval felülmúlja a többi kezelés eredményeit. Itt a visszaesések aránya jóval alacsonyabb, mint a gyógyszeres kezelés során jelentetteknél. Hagyományos kezelés mellett más tanulmányok azt találták, hogy körülbelül a betegek fele visszaesik, míg az egészségesebb táplálkozásra tanítottak körében ez csak 2 százalék.

Végeztek egy másik tanulmányt a még súlyosabban érintett, aktív betegséggel járó esetekről, és ugyanezt találták, messze felülmúlva a hagyományos gyógyszeres terápia hatékonyságát. Az emberek sokkal jobban érezték magukat, így még hat évvel később is többen tartottak növényi alapú étrendet. Úgy tűnik, hogy a növényi alapú étrend hatékony a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésében és a visszaesés megelőzésében is.

Hogyan lehetséges ez?

Nos, a növényi alapú étrend rostokban gazdag, ami táplálja a jó bélbaktériumokat. Ez részben megmagyarázhatja, hogy a növényi alapú étrend miért akadályoz meg számos krónikus betegséget.

 

TIPP:

A myCosmofood gyümölcs- és zöldségkristályok tökéletes kiegészítői a növényi alapú diétának. A gyulladásos bélbetegségben szenvedők gyakran küzdenek felszívódási problémákkal, és a rossz felszívódás következményeként tápanyag hiányokkal. A kíméletes technológiának köszönhetően a friss gyümölcs és zöldség olyan állagú lesz, hogy már a száj nyálkahártyáján át fel tud szívódni. Így a hatóanyagok elkerülik a gyulladt beleket, és a szervezet gyakorlatilag maradéktalanul hasznosítja azokat.