A szemproblémára sokan használják a kamillát, és csak kevesen tudják, hogy van egy erre az érzékszervünkre "specializálódott" hatékony gyógynövény, az orvosi szemvidítófű (Euphrasia officinalis).

A szemvidítófű forrázatát a középkor óta használják összehúzó és tonizáló hatása miatt. Különösen a szem megerőltetése (az ún. "szemgyengeség"), szemgyulladás és más szembántalmak kezelésére vált be. Jól enyhíti a nátha és allergia esetén a könnyezést és a szem viszketését. Szénanáthában szenvedők is nyugodtan használhatják az "allegriás szem" tünet visszaszorítására. Megnyugtatja az irritált, kivörösödött szemet, az égő szemhéjat, és a duzzanatokat is lelohasztja.

A szemvidítófű gyógyhatásai:

A szemvidítófű nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, melyek különösen fontos hatóanyagok a szem számára.

  • Az A-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő fényérzékenység szabályozásához, a szürkületben való éleslátás biztosításához. Segít megelőzni a szem kiszáradását, éleslátás elvesztését, az időskori szembetegségek kialakulását.
  • A C-vitamin az erek rugalmasságát és erősségét biztosító elasztin és kollagén termelődésében vesz részt, megtisztítja az érfalakat, megerősíti a kötőszöveteket.  Antioxidáns tulajdonságával hatékonyan semlegesíti azokat a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek károsodását, öregedését vagy elrákosodását okozhatják.

Szemfáradtság, túlerőltetés, szárazság, fényérzékenység, kötőhártya-gyulladás, árpa ellen alkalmazzák, de mindezekben még nem merül ki gyógyhatása.
A belőle készült szemmosó folyadék megszüntetheti, de legalábbis enyhítheti a begyulladt szem irritációját.
Belsőleg szedve javítja az éleslátást.

Nincs mellékhatása, senkinek sem ellenjavallt.

Belsőleg:
Kapszulák formájában: Naponta legfeljebb 3x1 kapszulát szükséges szedni.
Kivonat formájában: 3-4 óránként 15-40 cseppet keverjünk el folyadékban és igyuk meg.

Külsőleg szemmosó főzetként:

A szemmosó teafőzetet a szemvidítófű gyökeréből készítjük. 1 kiskanál szárított gyökeret leforrázunk 1 csésze forró vízzel. Hagyjuk állni míg szobahőmérsékletűre hűl, majd naponta 3-4-szer megtöltjük folyadékkal a szemmosó poharat és ezzel öblögetjük naponta a szemet. De az is hasznos, ha a langyos főzetbe vattapamacsot teszünk, és a lehunyt szemre illesztjük. Pihenj le, és 5-15 percig tartsuk a szemen.  Naponta 2-3 alkalommal érdemes elvégezni ezt a nedves borogatást.

Szemöblítő pohárka

Érdemes lenne mindenkinek beszerezni egyet! Nagyon meghálálja a szem. Gyógyászati segédeszköz boltokban kapható kb. 1.000,-Ft-ért.

Így használjuk: Alaposan mosd le a szempilla és szemhéj festéked. Töltsd fel a szemöblítő poharat kb. 2/3-ig szemvidítófű főzettel. Hajolj előre és illeszd szorosan a szemedre, majd lassan hajtsd hátra a fejed. Az üveg speciális kiképzésének köszönhetően szorosan illeszkedik a szemünkre, így nem folyik ki belőle az oldat, de azért tehetsz készenlétbe egy kis törölközőt. Hátrahajtott fejjel, szemedet nyitva tartva, 1-2 percen keresztül pislogj többször az oldatba, mozgasd körbe-körbe, hogy a szemed kellően benedvesedjen.
Ugyanezt csináld végig a másik szemeddel is.