Az igazi fahéjfa Srí Lankán őshonos. Egy trópusi örökzöld fa, amely akár 30 méter magas is lehet, és aromás kérge és levelei vannak. A fahéjolaj (Cinnamonumcassia) sűrű olaj, melynek jellegzetes fanyar, aromás, édes illata van.
A fahéj kéreg illóolaj fő összetevője a cinnamaldehid, amely erős gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Akariofillén gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, míg az eugenol antiszeptikus és gyulladásgátló hatású. A Linalool egy erős, stressz-ellenes szer melyről kimutatták, hogy elősegíti a nyugodt alvást.

Saját tapasztalatok
Először a talpamon lévő gennyes hólyagnál alkalmaztam. Gyorsan terjedt a vastag talpbőr alatt, és hiába próbáltam ki 6 féle gyógyszert, gomba- vagy baktériumölő kenőcsöt, a fertőzés tovább terjedt. Ekkor vettem elő a polcomról egy üveg kínai fahéjat, és 2-3-szor bedörzsöltem vele a talpam. Már másnapra jelentős javulás látszott, és további kezelés nélkül pár nap alatt rendbejött a talpam.
Ezután már bátrabban használtam mézzel torokgyulladásra és párásítóba a vírusok pusztítására is. Mindig remek eredménnyel.
Egyszer azonban a fürdővizembe cseppentettem belőle, amitől tele lett a bőröm a piros kiütéssel! Később olvastam csak utána, hogy bőrirritációt okoz, ezért töményen szigorúan tilos a bőrre tenni - kivéve a talp.

De nézzük még mi mindenre is használhatja otthon ezt a rendkívüli olajat.

Szívproblémákra
A fahéj illóolajat a párásítóba alkalmazva csökkenti az LDL (rossz) koleszterint. A fahéj olaj fogyasztásával megakadályozhatja, hogy szívkoszorúér-probléma vagy magas vérnyomás alakuljon ki.

Agyi funkciók javítására
Fokozza az agy aktivitását, segít eltávolítani az idegfeszültséget és csökkenti a memóriavesztés ütemét.  Tegyen a párologtatóba pár cseppet, ha tanulni szeretne, vagy az agya fáradt az egész napos kimerítő szellemi munkától. A fahéj fokozza a kognitív funkciókat, javítja a tanulás hatékonyságát.

Baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben
A fahéj kéreg illóolaj antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai megvédik a szervezetet a káros kórokozóktól, illetve megszüntetik a már kialakult fertőzést. A legszélesebb spektrumú antibiotikumok hatásával egyenértékű hatása van a baktériumok ellen.
Hatásos a Candida gomba fertőzésével szemben is.

Emésztési problémákra
A fahéjat ősidők óta használják az emésztési problémák, például a hasmenés, hányinger, székrekedés, gyomorégés és általános gyomorfájdalom orvoslására.
Az emésztési problémák orvoslásához keverjünk össze néhány csepp fahéj kéreg illóolajat hordozóolajjal, és finoman masszírozzuk az alhasra.

Légzésjavításra
A fahéjolaj segíthet enyhíteni néhány tünetet, mit például a száraz köhögést, hörghurutot, és segíthet influenza esetén is.
Az olajnak az antibakteriális tulajdonságai segítenek a torok- és a tüdőgyulladás leküzdésében.
Egy 2007-es vizsgálatban számos különböző illóolaj antibakteriális hatását tesztelték a légzőszervi fertőzést okozó baktériumok ellen. A vizsgált olajok közül a fahéj, a kakukkfű és a szegfűszeg mutatták a legerősebb hatást.

Párologtatás fahéj illóolajjal
Cseppents 2-3 csepp fahéjolajat a párologtató vízzel töltött tartályába és vegyél mély levegőket az illóolajos párából az orrodon és a szádon keresztül is.