Bár az orvostudomány hihetetlen sebességgel fejlődik, mégis egyre több ember kezdi értékelni a természetes megoldásokat az enyhébb egészségügyi panaszoknál. Az antibiotikumok hatékonysága vitathatatlan, de a hosszú távú, vagy rendszeres használatukkal járó problémák aggodalomra adhatnak okot. Szerencsére a természetben is találhatunk olyan erőteljes összetevőket, amelyek természetes antibiotikumként működhetnek. Ezekben az a legjobb, hogy nem csak a baktérium ellen hatnak, komplex természetes összetevőik a megelőzésben is szerepet játszhatnak.

Fokhagyma Az egyik legismertebb és legerősebb természetes antibiotikum a fokhagyma. Több kutatás is alátámasztja, hogy a rendszeres fogyasztása segíthet elkerülni a betegségeket, sőt még a magas vérnyomást is csökkentheti.

Méz A méz nemcsak finom, hanem egészséges is. Antibakteriális hatása révén erős természetes antibiotikum, amely támogatja az immunrendszert és hozzájárul a betegségek megelőzéséhez. A méhek által készített propolisz erős antibakteriális és gombaellenes hatásokkal rendelkezik. A szájüregi problémák kezelésében is hasznos lehet.

Teafa olaj: A teafa olajat senkimek sem kell bemutatnunk. Kiváló antibakteriális, fertőtlenítő hatású. Sokoldalúan használható, nem csak a gyógyításban, de otthonunk fertőtlenítésében is. A megfelelően hígított teafa olajos felmosás majdnem annyi kórokozót távolíthat el, mint a legerősebb vegyszerek.

Oregánóolaj: Az oregánónak erős antibakteriális és antivirális hatásai vannak. Az oregánóolajat belsőleg vagy külsőleg is használhatjuk fertőzések kezelésére. A belülről a száj nyálkahártyájának bakteriális fertőzésének kezelésére ecsetelőként is alkalmas, kívülről ugyanígy használhatjuk lábgomba kezelésére.

Torma A torma természetes antibiotikumként enyhíti a légúti megbetegedések tüneteit, emellett erősíti a szervezetet. Tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a tormát rendszeresen fogyasztók könnyebben megússzák a fertőző légúti betegségeket.

Fahéj A fahéj valódi természetes csodaszer. Nemcsak a baktériumok, de a gombák elleni védekezésben is segíthet. Ráadásul a cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszhat. Ezt a fűszert érdemes minél több ételbe becsempészni.

Gyömbér A gyömbér kiválóan alkalmas megfázás ellen, mivel erősíti az immunrendszert. Nemcsak a betegségek megelőzésében segíthet, de enyhíti a hányingert is. Érdemes rendszeresen beépíteni az étrendbe, mivel számos pozitív hatása van a szervezetre.

Eukaliptusz Az eukaliptusz helyi antibiotikumként funkcionál, bőrre kenve elpusztítja a baktériumokat. A természetgyógyászatban bőrproblémák enyhítésére is alkalmazzák, és a kellemes illata miatt légúti megbetegedések esetén is kiválóan használható.

Echinacea: Az echinacea, más néven bíbor kasvirág természetes immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkező gyógynövény. Enyhíti a felső légúti és húgyúti fertőzések tüneteit, csökkenti az allergiás reakciókat és az ekcéma tüneteit, segíti a sebgyógyulást.

Almaecet Az almaecet antibakteriális és gombaellenes hatású. Mint egy szivacs, egyszerűen eltörli a baktériumokat, ezért külsőleg is remekül alkalmazható, és számos bőrprobléma esetén segítség lehet.