A képviselők 426 igen szavazattal, 125 ellenszavazat mellett és 74 tartózkodással elfogadták a jelentést, amely a Parlament álláspontját fejti ki az uniós kormányokkal folytatandó tárgyalások előtt.

A Bizottság által javasolt általános csomagoláscsökkentési célok (2030-ig 5 százalék, 2035-ig 10 százalék, 2040-ig 15 százalék, 2040-ig 15 százalék) mellett az EP-képviselők a műanyag csomagolások csökkentésére vonatkozó konkrét célokat is meg kívánnak határozni (2030-ig 10 százalék, 2035-ig 15 százalék, 2040-ig 20 százalék).


A képviselők be akarják tiltani a nagyon könnyű (15 mikron alatti) műanyag zacskók forgalmazását, kivéve, ha azok higiéniai okokból szükségesek, vagy ha az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében puha állagú élelmiszerek csomagolására használják. Javasolják továbbá, hogy korlátozzák bizonyos egyszer használatos csomagolási formák használatát, mint például a szállodai miniatűr csomagolások a piperecikkekhez és a repülőtereken a bőröndök fóliázása.
A káros egészségügyi hatások megelőzése érdekében a képviselők az úgynevezett „örök vegyi anyagok” (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok vagy PFAS-k) és a biszfenol-A használatát is szeretnék betiltani az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolásban.
A képviselők célja, hogy tisztázzák az újrafelhasználható vagy újratölthető csomagolásokra vonatkozó követelményeket. Az italok és az elvitelre szánt ételek forgalmazóinak, például a szállodáknak, éttermeknek és kávézóknak lehetőséget kell adniuk a fogyasztóknak, hogy saját tárolóedényt hozzanak magukkal.
Az új szabályok előírnák, hogy minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie, és meg kell felelnie a másodlagos jogszabályokban meghatározandó szigorú kritériumoknak. Bizonyos átmeneti mentességek várhatóak, például a fa és a viasz élelmiszerek csomagolásában való használata esetében.
A képviselők azt szeretnék elérni, hogy az uniós országok 2029-re biztosítsák, hogy a csomagolásokban található anyagok (műanyag, fa, vasfémek, alumínium, üveg, papír és karton) 90 százalékát elkülönítve gyűjtsék.

A jelentéstevő Frédérique Ries (Renew, Belgium) elmondta: „A közelmúltban Európában és különösen Belgiumban történt, a PFAS vegyi anyagok által okozott vízszennyezés is azt bizonyítja, sürgősen cselekednünk kell. Az Európai Parlament azzal, hogy megszavazta az élelmiszercsomagolásban lévő „örök vegyi anyagok” betiltását, megmutatta, hogy az európai polgárok egészségének védelmére törekszik. Ami a műanyagokat illeti, a jogalkotási jelentésem a műanyag csomagolásokra vonatkozó szigorúbb hulladékcsökkentési célok meghatározásával a probléma lényegéről szól. Sajnos a körforgásos gazdasággal, és különösen a megelőzéssel kapcsolatban a plenáris szavazás eredménye nem ilyen pozitív, és figyelmen kívül hagyja a számokat: 2030-ra 30 százalékos növekedés várható, ha nem cselekszünk most. A három cél, a csomagolások csökkentése, újrafelhasználása, és újrahasznosítása közül csak az újrahasznosítás úszta meg sértetlenül. Az eldobható csomagolások megszüntetése még messze van.”

A Parlament készen áll, hogy megkezdje a tárgyalásokat az uniós kormányokkal a jogszabály végleges formájáról, amint a tagállamokból álló Tanács elfogadta álláspontját.