A forró víz szinte minden kórokozót elpusztít, az ecet, a konyhasó, a citromlé, és szódabikarbóna keveréke nagyszerűen tisztít és fertőtlenít. Ezeket minden háziasszony tökéletesen ismeri. A mosószóda és bórax már kevésbé ismertek, de gyógyszertárakban, bioboltokban könnyen elérhetők. A mosószóda környezetbarát, tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása alkalmassá teszi az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására. A bórax színtelen, kristályos anyag. A levegőn vizet veszít és porrá mállik. Vizes oldata lúgos kémhatású, gyengén zsíroldó és fertőtlenítő hatású.

Fürdőszoba

• Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztatólébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsük le másnap reggel.

• Ha piszkos a kádunk, bóraxot és citromlét összekeverve készítsünk kenhető pépet, ezzel súroljuk ki. Fényessé varázsolhatjuk, ha 2 evőkanál szódabikarbóna és öt liter vízzel átmossuk. A tisztítás végeztével mindkét esetben alaposan öblítsük ki a kádat tiszta vízzel. A világos zuhanyfüggönyön keletkezett penészfoltokat mossuk le szódabikarbónás vízzel, utána pedig ecettel, vagy citromlével.

• A fürdőszobatükör nem fog párásodni, ha 5 dl glicerint 2,5 dl alkoholban feloldunk, és bekenjük vele a felületét. Ezután egy puha, száraz, nedvszívó ruhával fényesítsük a tükröt. Mielőtt a csempe tisztításához hozzálátnánk, meleg víz párologtatásával gőzöljünk a helyiségben. Ez feloldja a szennyeződést, így könnyebb lesz a takarítás. Forró vízben oldott ecettel mossuk át a csempét, majd puha ruhával töröljük szárazra. A padlócsempét, vagy járólapot mossuk fel rendszeresen mosószappanos vizes ruhával, majd langyos vizes szivaccsal, utána pedig töröljük szárazra.

• Ha nem oldódik megfelelően a szappan a vízben, tegyünk hozzá mosószódát. De tökéletesen tisztít az ecetes víz is.

• A fürdőszoba csempéi közötti fúga penészedését megfékezhetjük, ha fél liter vízbe ugyanannyi, 20 %-os ecetet teszünk, és ezzel az oldattal átdörzsöljük a problémás felületet.

• Réz csaptelep tisztítását elvégzi az aludttej, vagy író. Tegyünk bele csipetnyi sót is. Ha ezzel átdörzsöljük, majd leöblítjük, és szépen áttöröljük a csapot, a várt eredmény nem marad el. Hatásos szer az ecet és só keveréke is. Ilyenkor is szárazra kell törölni a felületet. A WC-t nedvesítsük be, és a szennyeződéseket kenjük be bórax és citromlé keverékével.

• Ezt hagyjuk rajta 2 órán keresztül, majd alaposan keféljük ki.

• Lefolyótisztításhoz ecetet és egy-két evőkanál szódabikarbónát öntsünk a lefolyóba, majd forrázzuk le vízzel. A lefolyó így mindig tiszta marad, és nem áraszt kellemetlen szagokat. Ha eldugult a lefolyó, két evőkanál szódabikarbónát, majd 1,5 dl ecetet öntsünk bele. A lefolyót és a túlfolyó nyílását dugaszoljuk be, és hagyjuk így, amíg a sistergés abba nem marad. Ezután öblítsük le forró vízzel.

Konyha

• 1 liter forró vízben oldott 3 evőkanál mosószóda a legzsírosabb tűzhelyet is megtisztítja. Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.

• Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát érdemes keverni. 5 liter forró vízben feloldott egy evőkanál szódabikarbóna eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Zománcedény súrolásához csak sót használjunk, így nem veszti el fényét.

• Üvegek és kristályok tisztítására só és ecet keverékét használjunk. Az üvegedények öblítésére ecetes víz ajánlott, különben foltosan száradnak. Alumínium edényeknél ecet nem használható! Edények vízkőlerakódásának eltávolításához az edénybe egy evőkanál bóraxot tegyünk, töltsük fel vízzel, és a vizet forraljuk fel. Ha a víz kihűlt, öntsük ki, és egy durva ronggyal dörzsöljük le a felületét.

• Kevés szódabikarbóna hozzáadásával jelentősen megrövidíthetjük a szárazbab főzési idejét. Enyhíti a túlsózott ételek kellemetlen ízét. Öreg húsokat felhasználás előtt fél óráig pihentessünk szódabikarbónával beszórva, így könnyebben megpuhulnak. Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele. A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.

Szobák

• Kiválóan használhatók portörlésnél a mikroszálas tisztítókendők, amelyekhez sokkal kisebb mennyiségben, vagy egyáltalán nem szükséges tisztítószereket használni.

• A penészes bútort alkoholba mártott ronggyal töröljük át.

• A régi, nemes fából készült bútorok tisztítására és fényesítésére alkalmas a tejjel megnedvesített vászondarab.

• Fa bútor fényezésére és ápolására használhatunk méhviaszt, növényi olajokat és citromot is. Egyszerű bútorfényezőt készíthetünk 1 rész citromfűolaj és 3 rész olívaolaj keverékéből. Olívaolaj helyett használhatunk méhviaszt, ami kellemes illatot is ad bútorunknak. A régi, kopott bútort szebbé és tisztává tehetjük, ha lemossuk szappanos, szódabikarbónás oldattal, majd tiszta vízzel leöblítjük, és szárazra töröljük. Tölgy- és mahagónibútor ápolására jól bevált módszer, ha langyos sörrel töröljük le. A bútoron keletkezett karcolásokat világos színű fán félbevágott mogyoróbéllel, sötét faanyagon dióbéllel dörzsöljük be. A vízfoltokat étolaj és 70%-os alkohol 1:1 arányú keverékével kezeljük. Ha a bőrbútoron zsíros folt keletkezett, mossuk le szódabikarbónás vízzel. A citromléből és szódabikarbónából készült masszát a foltos felületen hagyjuk állni 20 percig, ezután súroljuk át kefével. A bársonyhuzatot nedves szarvasbőrrel, szálirányban haladva tisztítsuk. A bőrkárpitot cipőkrémmel, tojásfehérjével vagy nyers tejjel kenjük be.

• A szennyezett PVC- és linóleumpadlót vagy járólapot remekül tisztíthatjuk, ha egy liter meleg víz és egy evőkanál szódabikarbóna keverékével mossuk fel. Makacsabb szennyeződések esetében oldjunk fel növényi szappant is a felmosóvízben.

• Padlófényhez negyed dl méhviaszt olvasszunk fel forró víz fölé helyezett edényben. Keverjünk hozzá egy liter lenolajat, majd néhány csepp citromos olajat. Ronggyal vigyük fel a padlóra, hagyjuk megszáradni, majd fényezzük.

• Ha közönséges konyhasóval alaposan átkeféljük a szőnyeget, visszanyeri eredeti színét. Piszkos szőnyeg tisztítására kitűnően megfelel a háziszappan. Olcsón és környezetbarát módon újíthatjuk fel szőnyegünket, ha beszórjuk szódabikarbónával. Hagyjuk rajta 15 percig, majd gondosan porszívozzuk fel. Ezzel a módszerrel szőnyegünk nemcsak tiszta lesz, de a rovarokat is távol tarthatjuk és a szagokat is semlegesíthetjük. Ha vörösbor ömlött a szőnyegre, spricceljük be többször szódavízzel vagy ásványvízzel, szórjuk be sóval és itassuk fel nedvszívó ronggyal. A szőnyegre cseppent gyertyafoltot könnyen el tudjuk tüntetni, ha itatóspapírt teszünk rá, és meleg vasalóval átvasaljuk. Ha szőnyegünkbe rágógumi tapadt, addig dörzsöljük folyamatosan egy jégkockával, amíg leszedhető nem lesz. A ragasztófoltot ecetbe mártott kendővel tüntethetjük el.

• A mosható tapéta szennyeződéseit könnyen lemoshatjuk bóraxba mártott kendővel.

• A csiszolt üvegek csak akkor lesznek fényesek, ha langyos bóraxos vízben mosogatjuk el őket, amibe egy kis darab szappant is feloldunk. A tisztogatás puha kefével és ronggyal történjen. Végén a tárgyakat öblítsük tiszta vízben.

• Kültéri vagy párás helyen levő új faanyagot 1:1 arányú bórax-bórsav 10%-os, 50oC-os oldatába mártsuk, vagy permetezzük.

• A sóoldata a fa belsejében kikristályosodik, így a szút is kipusztítja és a gombákat is távol tartja. Légfrissítőnek forraljunk kis lábasban fahéjdarabokat és szegfűszeget, majd tegyük a fűtőtestre.

• Garantált siker a hangyák ellen hosszú távon, ha bórax és porcukor 1:1 keveréket szórjuk a vonulási útjukba. Ahányszor megjelennek, annyiszor ismételjük. Kb. 2-3-szori kiszórás után elköltöznek. Kertben is alkalmazható, gyerekeseknek különösen ajánlott, mert nem mérgező.

Ablaktisztítás

A poros ablakot előbb tiszta ruhával portalanítsuk. Nagyon piszkos ablakot ecettel dörzsöljünk be, és az öblítővizébe tegyünk egy evőkanál gyógyszertárakban kapható háztartási alkoholt, így sokáig tükörfényes lesz az ablak. Ronggyal vagy újságpapírral töröljük szárazra. A lakkozott fa ablakkeretre rakódott légypiszkot legkönnyebben hideg teába vagy lefölözött tej és hideg víz egyenlő arányú keverékébe mártott puha ruhával moshatjuk le. Ha nagyon piszkos az üveg, tegyünk az ablakmosó vízbe kevés bóraxot.