A cékla a közhiedelemmel ellentétben nem tartalmaz kiemelkedően sok vasat, mégis az egyik leghatékonyabb vaspótlóként ismert. Hogyan lehetséges ez?

A cékla az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni. A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony. Ez a tulajdonsága akkor érvényesül a test számára pozitívan, ha főzve, vagy konzervként fogyasztjuk. A kalcium alacsony és a nátrium magas tartalma következtében, a szervetlenné vált kalcium kevésbé ártalmas a vérerek és az arthritisz szempontjából. Mint tudjuk, a szervetlen kalcium jócskán hozzájárul a vérerek keményítéséhez, a vénák kidudorodásához, a visszér kialakulásához. Ha azonban idős korban időnként céklakúra alá vetjük magunkat, megelőzi, illetve kiküszöböli a gyűjtőerek falainak megkeményedését. Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitűnő tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára.


Cholin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére. Ajánlatos azoknak is fogyasztani, akik valamilyen hosszantartó betegségből lábadoznak. Ha a lét centrifugázzuk, ne dobjuk el a cékla fölső részét, mert zöldje kitűnő kalcium forrás lehet, de csak nyersen.
A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító. Főleg zsírtalanítást végez a májban. Ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat.
Naponta két három alkalommal egy-egy pohár céklalé segíthet azoknak, akik menstruációs zavarokkal küzdenek, amit gyógyszerek helytelen adagolása, vagy mellékhatása, illetve szintetikus hormon adagolása okozhat a szervezetbe. Érezhető a segítség azoknál a nőknél is, akik panasszal lépnek a változó korba.
A cékla serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvérsejt képzést, támogatja a nyirokrendszer működését, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert.
A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

„Ismeretes, hogy a rákos sejtekben az oxidációs folyamatok lecsökkennek, és helyettük a tejsavas erjedés növekszik. A cékla színező anyagai – pl. a betain glükozid – pótolja a rákos sejtekben a légző aktivitásukat vesztett légzőfermenteket. Ez a színező anyag hidrogén atomokat köt meg, és ezzel 1000-1250 %-kal javítja a sejtek légzőképességét.”
Prof. dr. Török Szilveszter

Legfőbb hatóanyagai:
A cékla kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök és az idegrendszer számára.

Élettani hatása
A cékla vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású, de A-, B- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, melynek köszönhetően fontos antioxidáns-forrás. B9-vitamin-tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe, és a máj működését is támogatja. Kutatások szerint a rákos sejtek szaporodását is gátolja, és a daganatos betegségek kezelésében, megelőzésében is fontos a szerepe. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt diétázóknak ajánlott.

Vásárlás és tárolás
Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy kemény, feszes céklákat válasszuk, amelyek még nem fonnyadtak. Légmentesen lezárva hónapokig eláll, megfőzve viszont csak pár napig. A téli és a kora tavaszi időszakra kiváló zöldségféle, szeptemberben és októberben érik.

Tudtad, hogy kiváló ételszínezék?
Akár a főtt, akár a nyers céklát lereszelve, majd a levét kinyomkodva készíthetünk pink-ételfestéket. A céklának nincs jellegzetes íze, ezért a levet nyugodtan használhatjuk akár süteményekbe is. Természetes színezékként megjelenik az ipari felhasználásban is. Ha E162-őt olvasunk egy élelmiszercímkén, akkor tudjuk, hogy ez a céklából kivont természetes színanyag, ami ráadásul sejtvédő hatással is bír.

A cékla furcsa jellegzetessége, hogy rózsaszínre, illetve vörösre színezheti a vizeletet és a székletet. A jelenség ártalmatlan: azoknál fordul elő, akiknek a szervezetéből hiányoznak a cékla vörös színét adó betain lebontására képes baktériumok. Egy-két nap után ez a hatás elmúlik.