Az almaecet mérsékli az ízületi gyulladást, és a betegséggel együtt járó krónikus fájdalmat is, de azt jó tudni, hogy nem minden almaecet rendelkezik egyforma hatással. Terápiás célokra mindig szűretlen, organikus almaecetet használjunk, ami kicsit sötétebb színű, és még a “nyálkás” részek is benne vannak, mert a szűrt, tisztított almaecet nem tartalmazza ugyanazokat a hatóanyagokat, ugyanis a desztilláció során megfosztják minden hasznos alkotórésztől.

Almaecet készítése házilag

2 kg szeletekre vágott vagy lereszelt almát (hullott alma, almahéj is lehet) tegyünk egy ötliteres üvegbe. 2 liter vizet forraljunk fel 20 dkg cukorral. Ha kissé kihűlt, öntsük rá az almára, tetejére tegyünk 1 szelet kenyeret. Vászonruhával kössük le, és állítsuk az üveget meleg helyre. 10 napig érleljük, többször  keverjük meg, majd szűrjük le. Ahány liter lé lesz, annyiszor 10 dkg cukrot öntsünk rá. Néhány nap múlva forrni kezd. Négy hétig kell tovább erjeszteni, a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó hártya képződik (ez az ecetágy). Ha letisztult, lefejtjük, üvegekbe töltjük.
Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az ecet. Ha az ecetet már mind leöntöttük róla, az ecetágyra tehetünk ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, cukrot és öntsük fel langyos vízzel. Így állandóan lesz ízes almaecetünk.


Az almaecet hatékonyan alkalmazható a következő betegségek esetén:

Porckopás

Oldjunk fel 1-2 evőkanál almaecetet egy csésze vízben, vagy növényi teában. Édesítsük mézzel 1:1 vagy 2:1 arányban. Ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a keveréket, egy-két hét múlva érezni fogjuk a pozitív hatást.

Ízületi gyulladás

Minden este egy fél órán keresztül kényeztessük magunk almaecetes fürdővel. Egy kád forró vízhez adjunk hozzá két csésze almaecetet. A fürdő rendszeres alkalmazása után gyors javulásra számíthatunk. Ezzel párhuzamosan belsőleg is alkalmazhatjuk az almacetet. Egy teáskanálnyi mézet, és egy evőkanál almaecetet oldjunk fel egy csésze vízben, és naponta egy vagy két alkalommal igyuk meg a keveréket.
Masszírozáshoz is használhatjuk az almaecetet. Két rész almaecetet keverjünk el egy rész kókusz- vagy olívaolajjal, és ezzel masszírozzuk a fájó testrészeinket.

Köszvény

Naponta két evőkanál almaecetet keverjünk el egy pohár vízzel, és ezt igyuk meg. Borogatásként használhatjuk lokálisan közvetlenül a problémás területre. Egy nagyon jó megoldás lehet az almaecetes lábfürdő is. Áztassuk a lábunkat almaecetes meleg víz 1:4 arányú keverékébe.

2 jó tanács:

• Cseréljük le az étkezésekhez használatos ecetet almaecetre. Savanyúságainkat tartósítsuk almaecettel, de főzéshez, és saláták készítéséhez is használhatjuk.

• Az ízületi fájdalmak esetén az almaecetet leginkább helyileg alkalmazhatjuk. Hat csésze langyos vízben keverjünk el egy csésze almaecetet, és ebben áztassuk a lábunkat vagy a kezünket.