Helyes tisztítási módszerrel sokkal hosszabb életű lesz a padlóburkolat, bizonyos hibák elkerülésével akár éveket növelhetsz az élettartamán.

Túl gyakori nedves tisztítás

A lakkozott fapadlónak látszólag nem árthat a nedves tisztítás, havonta-kéthavonta biztonságosan átmosható a felület, ám ennél többször nem ajánlott a módszer. A víz a legkisebb felületi karcokba is behatolhat, így hosszabb idő alatt roncsolja az anyag szerkezetét.
Időnként mégis megkerülhetetlen a vizes feltörlés. Ilyenkor hiba lehet, ha a meleg vízhez túl sok vagy nem megfelelő tisztítószert adsz. A túl sok mosószer csúnya foltokat hagy a keményfa padlón, amit később nehéz eltüntetni.Mindig csak enyhén megnedvesített, jól kicsavart ronggyal szabad a padlóhoz érni, ellenkező esetben a fa megduzzadhat. Ha félted a parkettát, vegyél kimondottan fafelületekre szabott padlómosó szert.

Porszívózás rossz módszerrel

A nedves takarítás helyett eredményes és kímélő megoldás a gyakoribb porszívózás vagy közvetlen szennyeződés esetén a száraz feltörlés. Itt sem mindegy azonban a technika. A rossz porszívófej akár meg is karcolhatja a felületet. A kemény körkefék gyakran roncsolják az anyagot, és a szabad szemmel alig látható repedésekbe irányítják a port. 
Szerencsére a takarítóeszközöket is árusító boltokban, márkaszervizekben léteznek kimondottan fapadló tisztítására tervezett fejek puha sörtéjű kefével, gumírozott kerekekkel, ezekkel sokkal biztonságosabb a takarítás.

Közvetlen, de nem nedves szennyeződés esetén a legbiztonságosabb módszer, ha száraz ruhával törlöd át a padlót. Erre a legalkalmasabb a puha ruha, például pamut vagy mikroszálas törlőkendő, amivel óvatosan, körkörös mozdulatokkal kíméletes takarítást végezhetsz.

Karcolások ellen

A bútorboltokban és különböző webshopokban kaphatók gurulós székek alá tehető védőfóliák is néhány ezer forintért, amivel a folyamatos karcolódást egy az egyben kivédheted, és ez sem fog a helyiség összképébe belerondítani.

Bár egy gyönyörű fapadlót vétek lenne nagy szőnyeggel letakarni, néha hasznos egy-egy szép darab. Akár a téli hőszigetelésben is segíthet, de a karcolásoktól is megvédi a padlót. Ugyanígy érdemes figyelni a lábbelikre is, hiszen a tűsarok megsértheti a fapadlót.