Az eddig ismert és használt alapanyagok körében most egy „újra felfedezett” gabonaféle is szerepet kap, egyre határozottabban. Ez a cirok, (sorghum), nevezik még cilnek, cirkölesnek is. Erről a növényről először mindenkinek a cirok-seprű jut eszébe. A cirok Afrikából származik, és régi haszonnövény, a világon a termesztett gabonák sorában az ötödik. Jó a terméshozama, kicsi a vízigénye, jól tűri a szárazságot is. Kiváló fehérje-, energia-, ásványi anyag- és rosttartalommal rendelkezik, továbbá gluténmentes is. Ezekkel az előnyökkel érthető, hogy felhasználása sokoldalú. Készülhet belőle a süteménytől kezdve az alkoholig minden. 

Cirok és cirokmag

A cirokszemek mérete és színe változatos. Amikor először foglalkoztam vele alaposabban, meglepett, hogy nem kilogrammra mérik, hanem szem darabszámra. Nagyon csodálkoztam, amikor megrendeltem egy zsákkal, és a súlyadat helyett 260 000 darab magot kaptam. A magok mérete 4-8 mm között változik, és ennek megfelelően az EMS (ezer mag súlya) 6-70 g között mozog. Az általam rendelt zsáknyi mag kb. 9 kg volt. 
Ezek a kis magok rendkívül ízletesek és sokoldalúan felhasználhatóak. Kiváló tápanyagforrás, magas B6-vitamin-, vas-, fehérje-, foszfor- és káliumtartalma mellett, jelentős rost állománnyal rendelkezik. Jól pattogatható! 
Első kísérletem a cirokkal a popcirok készítése volt, mivel ez az egyik legegyszerűbb felhasználás. Pattogatott kukorica készítő gép hiányában, a következőképen jártam el. Egy vastag fenekű serpenyőbe kis zsiradékot tettem, jó felmelegítettem, mielőtt füstölni kezdett volna, 5-6 dkg. megmosott cirok magot tettem bele, és lefedtem egy üveg fedővel. Néhány perc múlva elkezdtek a magok kipattogni, gyönyörű fehér, virágos formájú maggal telt meg a tál, és a magok kb. 80-85%-a kipattogott, Fenséges aromájú finom csemegét kaptam! 
A cirok magokból kiváló sört lehet készíteni. Kínában különlegességnek számít a belőle készített párlat is.

Nézzük a gluténmentességet

A Debreceni Egyetemen gluténmentes speciális élelmiszereket fejlesztettek ki. A gluténmentesség feltétele, hogy 1kg. anyagban 20 mg lehet a maximálisan megengedett glutén. Itt a cirokból készített kenyér esetében ez az érték 5mg körül mozgott. Ezen túlmenően a jelentős rosttartalom is fontos, mert ennek hiányában megnő a vastagbél daganatok előfordulásának aránya.
100g cirok tápanyagtartalma: 
Energia 1417 kJ/ 339 kcal
Fehérje 11,3 g
Zsír 3,3 g
Szénhidrát 74,6 g
Élelmi rost 6,3 g

Hazánkban főleg teljes kiőrlésű lisztként forgalmazzák. Más lisztekkel 15-20%-ban keverhető, pl. hajdina liszttel, amelyik ugyancsak gluténmentes. Kevert tészták, palacsinta, gofri, keksz, stb. készítéséhez önállóan is használható, semleges íze miatt. Kenyér készítéséhez, a megfelelő állagú tészta eléréséhez érdemes más lisztekkel keverni. Főételek készítésénél pedig kiválóan használható akár sűrítésre, akár rántásnak.
A hazai termelés érdekében a cirok nemesítésével a szegedi Gabona Kutató Intézet mintegy 23 növényfajjal foglalkozik, és a ciroknemesítés mintegy 50 éves múltra tekint vissza. Az élelmiszeripar nyitott az újfajta gabonafélék előállítására, beleértve a cirokot is, mivel a gluténérzékenyek száma a lakosságban 2-3%-ra tehető! Az élelmiszer célú felhasználás szabványa max. 0,9% tannintartalmat, és minimum 9%-os fehérje tartalmat ír elő, amit az itteni nemesítések kapcsán játszva teljesítenek. (Tannin: Szájösszehúzó hatású, fanyar ízanyagok összefoglaló neve, csersavnak is hívják.)