A légúti betegségeket vírusok, baktériumok egyaránt okozhatják. Az egészséges immunrendszer képes védelmet nyújtani a betolakodókkal szemben, ám ha immunrendszerünk működésben zavar támad, sokkal gyakrabban és súlyosabb formában zajlanak az infekciók. A vitaminok, nyomelemek, a táplálkozás, az életmód, a fizikai aktivitás nagyon meghatározza ellenállóképességünket.

Hogy működik az egészséges immunrendszer?

Szervezetünk folyamatosan találkozik számára idegen élő/ élettelen anyagokkal, melyek ártalmasak lehetnek. Az immunrendszerünk feladata a szervezetünkben, hogy a felismerje és ártalmatlanítsa a betolakodókat és kijavítsa a sérüléseket. Részben velünk született, másrészt életünk során megszerzett adottságokkal rendelkezik e szüntelenül működő rendszer. A nyiroksejtek a csontvelőben születnek, a csecsemőmirigyben érlelődnek, majd kitelepednek a nyirokcsomókba, lépbe, bélbe, tüdőkbe, hogy védjenek bennünket. Immunrendszerünk kiemelt területe a béltraktus, szorosan együttműködve a bélflórával.  
A falósejtek őrjáratot tartanak, így felismerik és bekebelezik a kórokozókat, a nyiroksejtek pedig ellenanyagot termelnek, ezzel ártalmatlanítják a vírusokat. A védekezési folyamatot gyulladásnak nevezzük és ebben szabályozó szerepük van a fehérvérsejtekből, érbelhártyából felszabaduló közvetítő anyagoknak (citokinek). Citokinviharnak hívják azt a jelenséget, amikor tömegesen szabadulnak fel és óriási gyulladást keltenek.

Mitől gyenge a védekezőképességünk?

A sok cukor, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásától, a fizikai inaktivitástól, a dohányzástól, a sérült bélflórától. A tartós stressz, a negatív lelki beállítottság, a harag, az ellenségeskedés blokkolja a nyiroksejteket, kimeríti mellékveséket.  Ez csökkenti az ellenállóképességet és ezért lesz fogékony a fertőzések iránt az egyén. A legnagyobb problémát azonban az információ hiánya és az egészségmegelőzés alacsony foka jelenti.

Mivel támogathatjuk az immunrendszer működését?

A rostokban gazdag gyökér- és leveles zöldségek segítik emésztésünket, kitűnő táptalajt adnak a bélflórának. A brokkoli gazdag antioxidánsokban, támogatja az immunsejtek működését A savanyúkáposzta magas C-vitamin és ásványianyag tartalma miatt a gyomor-bélrendszer erősítése és a bélflóra támogatásra is kiváló. Igyuk a levét minden étkezés előtt! 
A hagyma, a fokhagyma fokozza a tüdőben az immunsejtek működését, vírusölő és baktériumellenes hatásúak. A pirospaprikában is több a C-vitamin, mint számos gyümölcsben.
Az áfonya, a csipkebogyó, a homoktövis, a citrom és piros grapefruit bőséges C-vitamin és flavonoid forrás, segítenek a fertőzések megelőzésében. 
A gyömbér gyulladás-, láz- és köhögéscsillapító, izzasztó hatású. Az oregánó gátolja a baktériumok, gombák szaporodását és hatásos a herpesz vírusok ellen is.
A kurkuma baktérium-, gomba-, vírusellenes hatásáról ismert. Serkenti a nyiroksejtek képződését, az antitesttermelődést. 
A pecsétviaszgomba, a hernyógomba sokoldalúan támogatják az immunrendszerünket.
A C- és a D-vitamin napi pótlása bizonyítottan hatásos a vírus fertőzések ellen, továbbá a cink, szelén, réz és a mangán.
A lelki egészséget pedig pihenéssel, mozgással a szabadlevegőn, zenehallgatással, relaxációval, gondolataink rendszeres ,,kitakarításával” támogathatjuk. 
Nagy segítség az infekciók megelőzésében és a betegségek utáni felépülésben a molekuláris hidrogén. Támogatja a fáradt, legyengült szervezetet, védi a sejteket a károsodástól.

Látogasson el a www.healthandyouth.hu honlapra és vásárolja meg most az immunrendszert támogató készítményeinket, a molekuláris hidrogén képződést segítő Recovery H2 plus Q10 ásványianyag tablettát!
Összeállította: 
Dr. József Erika, háziorvos