Míg szerte a világon egyre többen fedezik fel a kókuszolaj csodálatos hatásait, nálunk, Magyarországon sokan még mindig idegenkednek tőle, pedig manapság már szinte minden bolt polcán megtalálható. Pedig könnyedén becsempészhetjük mindennapjainkba ezt a "csodaszerként" emlegetett természetes olajat. Ebben a cikkben megosztjuk a kókuszolaj rejtett titkait, és bemutatjuk, hogyan válhat részévé a mindennapjainknak, legyen szó bőrápolásról vagy az étkezésről.
Az közismert, hogy akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazva a kókuszolaj puhítja a bőrt, lassítja a sejtek öregedését, megszünteti a pattanásokat, a hajat erősebbé, fényesebbé varázsolja, sőt a káros UV-sugaraktól is véd.
Mi ennek az oka?
A kókuszolaj áldásos tulajdonságai régóta ismertek a szépségipar számára. Nem véletlen, hogy a kókuszolaj számtalan szépségápolási cikk (testápoló, szappan, hajpakolás, sampon, stb.) alapanyaga.
Nem túlzás kijelenteni, hogy a kókuszolaj a napjainkban kapható egyik legtermészetesebb, legolcsóbb és leghatásosabb testápoló. A természetes olaj antioxidánsokban gazdag, telített zsírjai a száraz bőrt hatásosan hidratálják, és gátolják kiszáradását. Ez különösen a téli hónapokban okoz látványos változást. Az olaj repedezett ajkak és sarkak puhává varázslására is kitűnően alkalmas.
Használja a hidegen sajtolt kókuszolajat testápolóként, fürdőolajként, ajakápolóként vagy lábápolóként. A talpra kenve nemcsak puhítja a bőrt, hanem a gombás fertőzések ellen is védelmet nyújt.
A kókuszolaj közepes szénláncú zsírsavjai baktérium-, vírus-, gomba-, és élősködőölő hatásúak. A közepes szénláncú zsírsavak gyakorlatilag szétmarják a kórokozók sejtfalát, így felnyitják az utat az antioxidánsok előtt, amelyek a kórokozókat belülről pusztítják el. Szerencsére a természetes kókuszolaj antioxidánsokban is gazdag. Ezért, ha bőrünkre kókuszolajat kenünk, bőrünket is megszabadíthatjuk a kórokozóktól.
Használja a hidegen sajtolt kókuszolajat arclemosóként, arckrémként, illetve gyógykenőcsként bőrirritációk, rovarcsípések és fertőzések esetén.
Lassítja az öregedést...
A bőr öregedését az úgynevezett szabadgyökök idézik elő. Noha a szabadgyököket nem lehet teljesen kivonni életünkből, hiszen folyamatosan képződnek szervezetünkben, romboló hatásukat jelentékenyen szabályozhatjuk életmódunk tudatos alakításával.
A kókuszolaj telített zsírjai ellenállnak a szabadgyök-képződésnek. Emiatt a kókuszolajat más olajakkal ellentétben nyugodtan kenhetjük akár a bőrünkre is. A természetes olajban található antioxidánsok gátolják a szabadgyök-képződést, így lassítják az öregedést. Sőt: a kókuszolaj hatásosabb lehet a drága hidratáló krémeknél, amelyek elsősorban vizet tartalmaznak. Ezek a vízalapú krémek rövidtávon ugyan hidratálnak, ám hosszabb távon szárítják és tágítják a bőrt, ezáltal fokozzák az öregedést.
Ugyanez igaz a főként telítetlen zsírsavakból álló olajakat (a kókusz- és a pálmaolaj kivételével az összes növényi olajat) tartalmazó készítményekre. A telítetlen zsírsavak ugyanis rendkívül hajlamosak a szabadgyök képzésre. Így ha telítetlen olajat (például olívaolajat) kenünk fénynek kitett bőrünkre, nemhogy lassítjuk bőrünk öregedését, hanem felgyorsítjuk azt. Gyakorlatilag szabadgyököket kenünk saját magunkra.
A drága ránctalanító krémjeit nyugodt szívvel cserélje természetes kókuszolajra. Ezzel nemcsak bőrének tesz jót, hanem pénztárcájának is.
Erősebbé, fényesebbé varázsolja a hajat...
A modern ember számára mindennapi probléma a száraz haj. A napsugárzás, a hajszárítás, a légkondicionáló berendezések és a környezetszennyezés egyaránt szárítják a hajat és a fejbőrt. Ettől a haj elveszti fényét, és töredezetté válik, a fejbőr pedig korpásodik. A száraz haj gyakran hullani is kezd. A tápanyaghiány (például E-vitamin hiány) gyors őszüléshez és kopaszodáshoz is vezethet. Ezek a problémák mind orvosolhatóak a természetes kókuszolaj használatával.
Ha hajunk a tápanyaghiány miatt problémás, fogyasszunk napi 2–3 alkalommal egy evőkanál kókuszolajat néhány hónapon keresztül. Ha szép, csillogó hajra vágyik, készítsen hajpakolást kókuszolajból.
A magyar konyha és a kókuszolaj
A tradicionális magyar konyha gazdag ízvilággal és hagyományos alapanyagait ismerve szinte szentségtörének számít az ötlet, hogy kókuszolajra cseréljük a zsírt, a vajat vagy az étolajat, de aki kipróbálja nem fog csalódni, mert a végeredmény mind ízben, mind egészségben megéri a próbálkozást. A kókuszolajat mértékkel és kreatívan használva kiváló kiegészítője lehet a magyar ételeknek, megőrizve azok autentikus karakterét, miközben egy egészségesebb és ízletes alternatívát kínál. Nézzük, mibe csempészhetünk egy kis egészséges kóluszolajat:
• Sertészsír helyettesítésére használhatunk kókuszolajat a húst vagy a hagyma pirításakor. Az enyhén édeskés íze különleges karaktert adhat a fogásnak, és kiegyensúlyozhatja a sós és csípős ízeket.
• Süteményeknél egyszerűen helyettesítsük a vajat vagy margarint kókuszolajjal. Nem csak az íz lesz különlegesen telt, de az állagon is javíthat. Kimondottan jól passzol a sós aprósüteményekhez, pogácsákhoz is az íze.
• A kókuszolaj helyettesítője az étolajnak sütéskor. Nehezebben ég meg, és roppanósabbak lesznek a benne sütött húsok és a krumpli is.
• A főzelékek elkészítésekor a zsiradékok helyett kókuszolajat használhatunk. A sűrű, krémes állagának köszönhetően kiválóan alkalmas erre a célra.
• A szobahőmérsékletű kókuszolaj jól keverhető fűszerekkel és gyógynövényekkel, így kiváló páclé készíthető belőle.