Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiájának Folyóirataiban közzétett új tanulmány szerint a kutatóknak sikerült helyreállítaniuk néhány egér hallását az alacsony és közép frekvenciatartományokban, majdnem normál szintre.

„A progresszív halláscsökkenéshez hasonló degeneratív betegségeket általában visszafordíthatatlannak tartják, de mi azt mutattuk meg, hogy legalább az egyik típusú belsőfül-diszfunkció visszafordítható” - mondta a tanulmány szerzője, Karen Steel professzor, a King’s College London érzékszervi funkciók tanára.

A kutatók az Spns2 nevű génre összpontosítva értek el áttörést. A tanulmányban azok az egerek, amelyek hibás Spns2 génekkel születtek, gyorsan romló hallást mutattak. A kutatók ezután különböző korú egereken aktiválták újra ezeket a haszontalan géneket egy speciális enzimmel, majd az állatok hallását úgynevezett agytörzsi hallásválasz teszttel értékelték. Azt találták, hogy a fiatal egereknél a hallásvesztés szinte teljesen visszafordult, amikor a gént aktiválták. Azonban minél idősebb volt az egér, amikor megkapta a kezelést, annál kevesebb hallást nyert vissza. A kísérlet végén egyértelművé vált, hogy a kezelés legjobb eredményeit minél fiatalabb korban kell elérni.

A kutatók remélik, hogy ezt a kísérletet felhasználva megoldhatják az emberi hallásvesztést.