Nőies migrén

Nőies migrénünk van, ha a fájdalom csak a fej egyik oldalán jelentkezik. Gyakran valamelyik szemgödörből indul ki, onnan terjed tovább a halánték és a koponya felső részei felé. Éles, lüktető fájdalommal, komoly görcsökkel jár. További tünetek: hányinger és emésztési problémák. Időtartama általában néhány óra, de eltarthat néhány napig is! A fájdalom hullámszerűen érkezik, és nagyon lassan szűnik. Ez a fájdalomtípus háromszor több nőt érint, mint férfit. A visszatérő rohamok a 40. év tájékán kezdődnek. A betegek 70-80 százaléka migrénes családból származik. Kerüljük a bor, a csokoládé fogyasztását, valamint a dohányzást! A fogamzásgátló tabletta szedése is súlyosbító tényező. Javasolt citrom, sajtok és olajos magvak fogyasztása.

 

Férfias fejfájás

A férfias fejfájás, az arcidegekből indul. A fájdalom mindig az egyik - de mindig ugyanazon - szemüreg körül alakul ki. A szem begyullad, feldagad és könnyezik, az orr eldugul. Rendkívül heves, rövid és szaggató, égő érzéssel párosuló fájdalommal jár. A fejfájásnak ez a típusa előfordulhat minden nap, óránként akár 4-5-ször is, avagy több héten keresztül, naponta félórás rohamokkal. Hirtelen szűnik meg.

Ez a fajta fejfájás főleg a férfiakat érinti, a 30. év betöltése után. Kerülendő a dohányzás és az alkohol.

 

Belülről jövő fejfájás

Az ú.n. belülről jövő fejfájás a belső feszültségekre vezethető vissza. Ez a fájdalom a halánték tájékán alakul ki, kiterjedhet az egész koponyára, majd a nyakra és a vállakra is. Tompa fájdalmat, nyomást okoz. Fejünket ilyenkor nehéznek vagy éppen ellenkezőleg, könnyeden üresnek érezzük. Időnként szédüléssel jár. Időtartama néhány órától néhány napig terjed, de tarthat folyamatosan is, vannak, akik évekig szenvednek tőle. Főleg nőket, és a hajszolt, depressziós embereket érinti.

Kerüljük a stresszes helyzeteket és az idegeskedést! Tanuljuk meg felismerni az első tüneteket (fogcsikorgatás, körömrágás), és kezdjünk aktív relaxálásba!