Az IBS okozta panaszokat gyakran kísérik testi és lelki megterhelések, például testsúlyproblémák, stressz, harag, szorongás, depresszió, alvászavarok, migrén. A 21. századra népbetegséggé vált, hazánkban mintegy 1,5-2 millió ember szenved tőle. Általában fiatal felnőtt korban kezdődik, de előfordulhat már serdülőkorban és nem ritka idősebb életkorban sem.


Az IBS okát még nem ismerjük pontosan. Elképzelhető, hogy a szokásostól eltérő bélmozgásokat fájdalomként éli meg a beteg, de a bél fokozott érzékenysége (irritabilitása), az összerendezett bélmozgás zavara vagy a fokozott fájdalomérzékelés is szerepet játszhat. Az újabb kutatások az IBS okának az agy és a bél közötti információcsere zavarát tartják, melyben a szerotoninnak van kulcsszerepe. Az örömhormonnak is nevezett vegyület felelős egyes bélfunkciókért és a fájdalom érzékelésének szabályozásáért is, ezzel magyarázható, hogy a normális emésztési folyamatok is fájdalommal járnak. Szerepet játszhat továbbá a tünetek létrejöttében a bélflóra összetételének és a bél áteresztőképességének megváltozása is.

Táplálkozás

Korunk civilizációs étrendje (túlzott fehérje-, szénhidrát-, zsírbevitel; izgatószerek – kakaó, csokoládé, finomított cukor –, adalékanyagokkal dúsított ételek) jelentősen károsítja az emésztés folyamatát, az anyagcserét és a bélflóra állapotát. Ha az emésztés nem kielégítően működik, akkor a hiányos lebontás során a bélben méreganyagok keletkeznek, amelyek irritálhatják a bélfalat, helyileg alacsony intenzitású gyulladást idézhetnek elő, ami az egész szervezetre fokozott terhet ró.
Az irritált bél fala átjárhatóvá válik olyan anyagok számára, amelyeknek nem szabadna a vérben megjelenniük. Ennek következtében az immunrendszer készenléti állapota fokozódik, megnő az esélye az allergiás reakciók és az irritábilis bél szindróma kialakulásának.
Vizsgálatok igazolták, hogy az IBS-ben szenvedőknél fokozott a bélfal áteresztőképessége, különösen azon betegeknél, akik hasmenéses tüneteket mutatnak.