Mi is az a Svédkeserű?
A svédkeserű egy régi fűszernövény tinktúra, amely eredetileg 11 gyógynövény kivonatából készült. Egy svájci orvos alkotta meg a XVI. században, aki gyomorpanaszokra és a szervezet általános erősítésére szánta természetes orvosságként. Találmánya rendkívül hatásosnak bizonyult és hamarosan Európa szerte ismertté vált. Halála után azonban feledésbe merült. A XIX. században egy svéd orvosprofesszor, Dr. Klaus Sams kezdte el újra alkalmazni és tette újra ismertté. Lévén, hogy svéd nemzetiségű volt, neki tulajdonítják a Svédkeserű elnevezését is. Iratai között találtak rá egy úgynevezett Régi kéziratra, ami a svédkeserű receptjéről és felhasználási módjairól szólt. Amikor a gyógynövényekkel gyógyító Maria Treben súlyosan megbetegedett és saját magán tapasztalta meg a svédkeserű erejét, onnantól fogva vált számára fontossá, hogy ezt a receptet mindenkivel megismertesse. Tapasztalatait, eredményeit a svédkeserűvel és a gyógynövényekkel az Egészség Isten patikájából című nagysikerű művében olvashatjuk.
Maria Treben munkásságához hozzátartozik, hogy a régi kézirat receptjén folyamatosan dolgozott, tökéletesítette, hogy a mai kor elvárásainak is megfelelve forgalmazható legyen. Az utolsó, 1981-es svédkeserű változata, amelyről csak Treben asszony kézzel írott feljegyzései léteznek, már nem került nyilvánosságra, azonban Maria Treben arcképével megjelenítve, Eredeti Svédkeserű névvel védjegyoltalom alatt áll, és azóta is változatlan minőségben egy ausztriai gyógyszerészeti üzemben kerül gyártásra.
Létezik kis és nagy svédkeserű, ahol a gyógynövények és azok arányai különbözőek. Míg a kis svédkeserű 11, addig a nagy svédkeserű közel 40 féle gyógynövény kivonatát tartalmazza.
Svédkeserű házilag
Svédkeserűt magunk is készíthetünk otthon, az Eredeti Svédkeserű fűszerkeverék segítségével. Ez a készítmény pontosan annyi összetevőt tartalmaz, ami a svédkeserű házi elkészítéséhez elegendő. A svédfüveket tartalmazó tasak tartalmát tegyük egy sötét üvegbe, majd öntsük fel 1,5 liter, maximum 40%-os alkoholtartalmú gabona-, vagy gyümölcspálinkával. Az üveget helyezzük naptól védett, nem túl meleg helyre. Naponta rázzuk fel, majd 20-30 nap elteltével szűrjük át egy másik, szintén sötét üvegbe.
Mire használhatjuk a Svédfüvekből készített svédkeserűt?
A házilag készített svédkeserűt belsőleg és külsőleg is alkalmazhatjuk különféle problémák esetén.
Belsőleg: a svédkeserű tinktúrából naponta kétszer egy evőkanálnyit, reggel és este, kevés vízzel, teával vagy gyümölcslével hígítva ajánlatos fogyasztani.
A Svédkeserű fogyasztása hozzájárulhat a jobb emésztéshez, javíthatja az étvágyat, csökkenti a puffadást, segíthet enyhíteni az emésztőrendszeri és az ízületi gyulladásokat, támogathatja az immunrendszert és akár a stressz kezelésében is segítségünkre lehet.
Külsőleg: a svédkeserűt lemosószerként allergiás bőrreakciók, rovarcsípések, pattanások, ekcéma esetén érdemes használni. Gyorsan csökkenti a viszketést, segíti a bőrtünetek visszahúzódását és gyógyulását.
Borogatásként alkalmazható gyulladt, fájdalmas ízületeknél; a szemhéjra téve gyulladt, irritált szemre; furunkulusra, aknékra téve. Fürdővízbe téve női panaszok, ekcémás és pattanásos, viszkető bőr esetén, visszeres lábakra vagy aranyérre használhatjuk eredményesen.
Az Eredeti Svédkeserű fűszerkeveréket keresse a mariatrebenpatikaja.hu webáruházban!