A kullancsproblémát komolyan kell venni, mert a csípésükkel súlyos betegségeket terjeszthetnek, mint amilyen a Lyme-kór és a Powassan-betegség. Kullancscsípés esetén a vérszívót amilyen gyorsan csak lehet, el kell távolítani.

A kullancs nem a csípésével okoz bajt, hanem azzal, hogy a vérszívás során a nyálával különböző vírusokat, baktériumokat juttathat a szervezetbe. A legveszélyesebb betegséget oltással, a „támadását” megfelelő ruházattal, riasztószerekkel lehet megelőzni. Ha nem sikerült, és „beköltözött”, minél előbb el kell távolítani.
A védőoltás nem riasztja el és tartja távol a rovart, és az egyik leggyakoribb fertőzéses megbetegedést, a Lyme-kórt sem lehet vele megelőzni, a fertőző agyhártyagyulladás ellen viszont védelmet nyújt. A vakcinát főként azoknak ajánlják, akik huzamosabb ideig tartózkodnak a szabadban, erdőben. Az első adagját télen vagy kora tavasszal érdemes kérni, a védelem az egy hónap múlva esedékes második dózis után alakul ki. 
A legveszélyesebb tévhitek közé tartozik, hogy a kullancsra illóolajat, krémet, ecetet, olajat vagy égő gyufát kell nyomni.
Minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a parazita összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Ezért nem célszerű kenegetni, tekergetni, ecettel, krémekkel, olajjal, gyufával bűvölni a kullancsot.

Nézzünk még pár tévhitet: