Első lépés az anyagi lehetőségeink számbavétele. Nem könnyű feladat az „addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” mondás bölcsességével élni. Az igényeink megfogalmazását józan megfontolás vezesse, hogy ne vágyaink, álmaink, ne a valóságshow-k világa befolyásoljon. Legyen a célunk egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb élet elérése. A költözés akkor éri el a célját, ha nem csupán környezetváltozást jelent, hanem életmódváltozással is együtt jár. A vidék a lehetőségek széles tárházát kínálja erre.

Falu vagy város?

Az ipar, a kereskedelem, a kultúra centralizálása sok embert vonzott vidékről a városokba. A gazdasági válság nyomán, a munkahelyek megszűnésével azonban tömegek süllyedtek le, sokszor a hajléktalanságig. A város nem tudja megvédeni az egyént, és a kiszolgáltatottság, az infrastruktúráktól való függés egyre inkább a hétköznapok részévé válik, a kifizetetlen számlákkal együtt. Növekszik a holnaptól való félelem, a jövő kiszámíthatatlanná vált, a depresszió egyre inkább terjed. A városi lét egyik legveszélyesebb hatása a tömeghatás.

Mérlegeljünk!
A városi élet előnyeiként legtöbbet emlegetett érvek:
- a kényelem: minden közel van, a bevásárlás egyszerűbb, nagyobb az áruválaszték
- megbízhatóbb egészségügyi szolgáltatások, kórházi ellátás
- a kultúra, szórakozási lehetőségek bőséges választéka
- könnyebb munkavállalás
- magasabb jövedelem (bár az árak is magasabbak!)
- a középfokú és felsőoktatás lehetőségei

Hátrányai:
- szennyezett levegő, piszkos környezet
- közlekedési dugók, tömeg, stressz
- zaj, bűnözés
- magas ingatlan árak
- magány, az emberi kapcsolatok felszínessége

Mit nyerhetünk, ha a vidéket választjuk lakóhelyünkül? Mindenekelőtt új látásmódot. Kitárul számunkra egy új, eddig ismeretlen világ. A természet közelsége, a szemlélődés, a csend, a nyugalom a testi-lelki egészségünk forrásai. A szabad levegőn végzett munka, a kertészkedés, a magunk termelte egészséges táplálékok az egészséges életmódot szolgálják. A környezetbarát szemlélet elsajátítása (pl. a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálást, az esővíz újrahasznosítása) takarékosságra nevel. Új emberi kapcsolatok lehetősége, jó szomszédság, bekapcsolódás a helyi kis közösségek életébe.

Milyen lehetőségek közül választhatunk, ha szabadulni akarunk a városi lét fogságából?
Több megoldás is kínálkozik erre a laza kötődéstől a teljes elszakadásig, attól függően, kinek mire van igénye vagy lehetősége.
- Nyaraló övezet: kétlakiság. Egy városi lakás hétközben és egy nyaraló hétvégi kikapcsolódásra.
- Kertvárosi, külvárosi övezet, városok peremkerületei: kis társasházak közös kerttel, vagy családi ház önálló telekkel.
- Városok melletti lakóparkok: új és népszerű településforma. Védett környezetben városi komfort.
- Városokhoz közeli települések: alvófalvak, a városi munkahely és a falusi otthon között megosztott élet.
- Távolabbi falvak: lehetőség a valóban vidéki életmódra, önellátó gazdálkodásra.
- Ökofalvak, baráti lakóközösségek: önszerveződő, egymást segítő, munkamegosztással élő csoportok, új utak keresése egy élhetőbb világért.

A szakemberek szerint a jövőben komoly kihívásokkal kell szembenéznie az emberiségnek. Az élet feltételei nehezednek, a kétkezi munka és a régi mesterségek becsülete pedig nőni fog. Meg kell tehát újra ismernünk a természet törvényeit és annak Alkotóját, hogy minőségi életet élhessünk.