Korábban arra gyanakodtak, hogy az ösztrogénszint változása a kiváltó ok, de egy friss kutatás szerint a titok kulcsa a tüszőérlelő hormon.
Az amerikai Emory Egyetem orvosi kara és a kínai tudományos akadémia munkatársai megállapították, hogy a női hormonháztartásnak komoly szerepe van a leépüléssel járó neurodegeneratív betegségek kialakulásáért felelős amiloidfehérje-lerakódások és tau-csomók kialakulásában.

A menopauza idején a tüszőérlelő hormon (folliculus-stimuláló hormon, FSH) növekedő szintje közvetlenül az agyi idegsejtekre hatva gyorsítja a fehérjeplakkok kialakulását.

Az egereken végzett kísérletek egy részében hím egereken megfigyelték, hogy injekcióban adagolt FSH hatására Alzheimer-kórra jellemző elváltozások alakultak ki. Egy másik kísérlet során nőstény egerek petefészkét eltávolították, és FSH-ellenes antitesteket adtak nekik, ami csökkentette a kórra jellemző folyamatokat.

A feledékenységgel és szellemi leépüléssel járó, ismeretlen okok miatt kialakuló és ma gyógyíthatatlan Alzheimer-kór napjainkban 50 millió embert érint világszerte. Kétharmaduk nő.

A kutatás folytatásaként a szakemberek megpróbálják kideríteni, milyen összefüggés van az FSH-hormon és az Alzheimer-kórra való genetikai hajlam között, ami segítene megérteni, kiket fenyeget leginkább ez a betegség.