A különböző földsugárzások vizsgálatával a radiesztézia foglalkozik. A földsugárzás mérésének számos területen jelentősége van, és többféle felhasználási módja ismert. Segítségével kutatják például a föld alatt található vizeket, kőolajat, ásványokat és fémeket. Létezik orvosi radiesztézia is, ami a diagnózis felállításában vagy pontosításában játszhat szerepet. A környezetvédelemben is helye van a földsugárzás mérésének, a fitoradiesztézia pedig a növényekkel kapcsolatban használja fel az eredményeket, például azt méri, hogy melyik növény hol terem jobban.

A cikk a hat legfontosabb földsugárzást foglalja össze, de még a részletek ismertetése előtt fontos leszögeznünk, hogy minél jobb testi-lelki állapotban van valaki, annál kisebb az esélye, hogy megbetegítsék a földsugárzások. A fő cél tehát önmagunk megerősítése.

1. Geológiai törésvonal

Ez a leggyorsabban megbetegítő földsugárzás, a magmában zajló folyamatok sugárzása. A földköpeny alapvetően megvéd ezektől, ám ahol a földköpeny lemezei elmozdulnak, ott rés keletkezik és a sugárzás felszínre tör. A rés 1-2 centiméterestől szinte bármekkora méretet elérhet. Az iránya és a vonala nem szabályos. A résnél a radioaktív anyagok lebomlásakor keletkező Gamma-sugárzást mérhetjük, melynek mértéke a törésvonal nagyságától és mélységétől függ. A törésvonalak a földrengések, földmozgások által keletkeznek és szűnnek meg.

Ha erős geológiai törésvonalon alszik valaki, akkor éjszaka felborul az energetikai egyensúlya, és másnap fáradtan ébred. Pár nap után már fájdalom jelentkezhet, 1-2 hét múlva pedig komolyabb betegségek is kialakulhatnak. Ha csak a fejet éri a sugárzás, akkor felléphet pánikbetegség, szorongás, depresszió, látás- és hallásromlás.

A megfigyelések szerint összefüggésbe hozható ez a sugárzás korai bölcsőhalállal is főként, ha a szívet éri. A természeti népeknél a gyermeket állandóan ringatják, szinte éjjel-nappal mozgásban tartják, hogy ne legyen sokáig egy helyen, és így ne tudjon hatni rá a földsugárzás. Ennek eredményeként sokkal ritkábban fordul elő bölcsőhalál.


2. Hartmann-sugárzás

Az egész Földet behálózza, gömbszerűen sugárzik kifelé. A felszínen sávokba rendeződik, sík terepen szabályos É-D, K- Ny irányba. A pólusok felé a sávok közelítenek egymáshoz. Erdős területen módosul a sugárzás, mivel a fák magukhoz vonzzák a kereszteződéseket. Az oszlopszerű tárgyak és a forgószékek is hasonló „mágnesként” működnek, ez utóbbi így felelős lehet például a nemi szervek problémáiért.

A lakások és a benne lévő sugárzások szintén módosítják a hálót. A lakásban a sávok a falakkal párhuzamosan haladnak. Népi bölcsesség, hogy az új házba először a macskát engedték be, és ahová lefeküdt, oda az emberek nem feküdtek. A macskák ősei odúlakók, ezért szeretik a kereszteződéseket, töltődnek belőlük. Szabad téren 2,3 méter magasan futnak a sávok, ezt a plafon módosítja: 4 méteres belmagasságnál 2 méterre csökken, 2,5 méternél 1,3 méterre. Ebből a szempontból a magas plafonú lakások szerencsésebbek.

A sugárzás delelő napnál a leggyengébb, éjfélkor a legerősebb. A Hartmann-háló érzékeny a frontokra, ilyenkor eldől, így egy adott ponton sokkal több sáv megy keresztül, mint normál esetben.

A frontérzékenység egyik oka lehet az is, hogy nehezebben tűrjük a többletsugárzást.

A Hartmann-sugárzás sokféle betegséget okozhat attól függően, hogy hol halad át az emberen, vagy hova esik kereszteződés. Általában gyulladásos folyamatokat indít el (torok-, tüdő-, ízületi gyulladás stb.), de a kereszteződés akár daganatos betegséget is generálhat.

Érdekesség, hogy a templomi harangszó több száz méterre kitolja a harang környezetéből a Hartmann-hálót, ami ezután csak lassan rendeződik vissza. A közös imák, szent énekek, mantrák és az élő komolyzene is hasonló hatással van rá. A Hartmann–háló intelligens rendszer. Oda mozdul el és ott okoz betegséget, ahol eleve valamilyen testi vagy lelki problémával küzdünk. Éppen ezért minden fizikai védekezés csupán átmeneti lehet, a sugárzás újra megtalál minket. Ha azonban megoldjuk a gondjainkat, a sugárzás elmegy. Sőt, ha testileg-lelkileg rendben van valaki, szétnyílik előtte a háló.