A 4000 négyzetkilométer területű, A-23A lajstromszámú kolosszus 1986-ban szakadt le az antarktiszi Brunt-selfről, aztán jégszigetként évtizedekre megrekedt a Weddell-tengerben, ám a műholdas megfigyelések szerint 2020-ban elmozdult korábbi pozíciójából. A BBC-nek nyilatkozó sarkkutatók szerint az A-23A az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására lendületbe jött, és a november 17-én meghatározott (62° 58' S / 51° 53' W) pozíciója alapján az Antarktiszi-félsziget északi csücske mellett halad el. - írja a BBC.

A kutatók szerint az A-23A a Weddell-tenger más jéghegyeihez hasonlóan szinte bizonyosan eléri az antarktiszi körkörös áramlatot, amely az Atlanti-óceán „jéghegy sikátorként” ismert útvonalára tereli a gigászi méretű, jelenleg 400 méter vastagságúra becsült jégformációt. Arra még nincs pontos válasz, hogy vajon a felmelegedés indította-e útjára a jégóriást.

Az A-23A sorsa a biztos olvadás, de a kutatók szerint vándorlása során elérheti a Brit Tengerentúli Területhez tartozó sziget, Dél-Georgia partjait is – csakúgy mint a korábban a világ legnagyobb jéghegyeként számon tartott A-68a.