A sok vizet tartalmazó tejtermékek romlanak meg a leggyorsabban, különösen nyáron. A tej és a joghurt íze akár néhány nap alatt is megváltozhat a hűtőszekrényben, de van egy remek megoldás ezellen.
Egyszerűen fagyaszd le!
Majdnem minden tejterméket tarthatsz a mélyhűtőben, a tejföl és a tejszín kivételével.
A tejet műanyagpalackban vagy kartondobozban egyaránt fagyaszthatod, anélkül, hogy bármilyen változást tapasztalnál az ízében vagy az állagában. A mélyhűtőben akár 3 hónapig is eláll. Fogyasztás előtt vedd ki a mélyhűtőből, és hagyd fokozatosan kiolvadni a hűtőszekrényben.
A joghurt annál jobban fagyasztható, minél zsírosabb. Körülbelül 2 hónapig tárolhatod így, de fogyasztás előtt ajánlott ezt is fokozatosan kiolvasztani. A krémes gyümölcsös joghurtokból azonban jégrémet is készíthetsz.
A vaj nem romlik olyan könnyen, viszont átveheti más élelmiszerek ízét, és ha túl sok nedvességet tartalmaz, megavasodhat. A legjobb, ha az eredeti csomagolásában vagy alufóliában tárolod. Fagyasztva még jobban eláll, anélkül, hogy megváltozna az íze vagy a textúrája. A só nélküli vajat körülbelül egy hónapig tarthatod a mélyhűtőben, a sózott vaj pedig akár 3 hónapig is elállhat.
A zsíros sajtokat is jobb fagyasztani
Minél zsírosabb egy sajt, annál jobban tárolható mélyhűtőben. Fagyasztva sem veszít az aromájából, de az állaga törékenyebb, morzsolhatóbb lehet. Ezért jobb lereszelni kiolvasztás után. Ha a hűtőszekrényben tartod a sajtot, vágd kisebb darabokra, és tekerj be minden darabot külön alufóliába.
Ha a sajt megpenészedik, vágd le a penészes darabot egy forró vízbe mártott késsel, és kóstold meg az érintetlen részeket. Ha nem érzel változást az ízében, nyugodtan megeheted.