A kardamom (Elettaria cardamomum) a gyömbérfélék családjába tartozó, évelő növény. Őshazája Dél-India, de ma már számos trópusi országban termesztik. A növény 2-4 méter magasra nő, hosszú, lándzsás levelekkel. A fűszerként használt rész a termés, amely kis, zöld vagy barna színű tokterméseiben található apró, fekete magokat rejt.
A kardamom intenzív, édeskés-fűszeres aromájával tűnik ki. Illata összetett: egyszerre citrusos, mentás és enyhén csípős. Ízében a fenyőre és eukaliptuszra emlékeztető jegyek keverednek egy enyhe, fűszeres édességgel.
Kulináris kalandozások a kardamommal
A kardamom sokoldalúsága lenyűgöző. Az indiai konyhában alapvető összetevője a garam masala fűszerkeveréknek és számos curry ételnek. A közel-keleti konyha kávéba és teába adagolja, míg Skandináviában gyakran használják péksüteményekben és édességekben.
Néhány népszerű étel, amelyben gyakran találkozhatunk kardamommal:
- Indiai biryani (fűszeres rizses egytálétel)
- Chai tea
- Skandináv karácsonyi sütemények
- Közel-keleti kávé
A kardamom mint gyógynövény
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Tippek és receptek
- Nem árt az óvatosság bizonyos esetekben
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.