Mire van szükségünkaz írásterápia gyakorlásához?
- ceruza vagy toll
- papírlap vagy számítógép

Milyen hatása van?
Az amerikai pszichológus, James Pennebaker dolgozta ki az írásterápia módszerét az 1970-es években, miután túljutott egy depressziós időszakon. A válása után bezárkózott a házába és csak egy hónap múlva volt képes kikelni az ágyából és leülni az írógépe elé. Nem tudta igazán, mit csinál, csak írt és írt a gépen megállás nélkül. Néhány nap múlva úgy érezte, jobban van és sikerült túljutnia a legnehezebb szakaszon: új célokat látott maga előtt és új lehetőségeket vett észre.
Az idő igazolta a módszerét: emberek ezrei fordították már hasznukra az írásterápiát, amely átlendíti őket a nehéz élethelyzeteken. A hatásos módszer akkor is működik, ha nagyon mély a fájdalom, mert segít felszínre juttatni az élni akarást és megértetni, hogy az élet megy tovább.
 
Hogyan csináljuk?
- Állítsuk be az óránkat, hogy 15 perc múlva jelezzen.
- Tegyük magunk elé a papírlapot, vagy nyissuk meg a számítógépen a szövegszerkesztő programot.
- Kezdjük el leírni azt, ami történt, vagy amit érzünk éppen.
 
Fontos tanácsok:
- Ne agyaljunk a helyesíráson és ne koncentráljunk a szépírásra, csak írjunk!
- Nem szükséges kronológiai sorrendben leírni a történéseket; írjuk azt, ami előbb eszünkbe  jut.
- Ne válogassuk meg a szavainkat; ha káromkodás jut eszünkbe, írjuk le azt.
- Ha az idő letelte előtt úgy érezzük, már nincs mit írnunk a dologról, kezdjük elölről, addig, amíg nem jelez az óránk.
- Amint szól a jelzés az órán vagy a telefonon, álljunk meg az írással.
- Négy napon keresztül ismételjük meg az írást. Mindig 15 percig írjunk, arról az eseményről, amely a fájdalmat okozta vagy amely a depresszív élethelyzetbe sodort. Írjunk az érzéseinkről.
- Négy nap múlva, amikor befejeztük az utolsó napi gyakorlatot, semmisítsük meg az írást (égessük el, szaggassuk szét), ha pedig gépen írtunk, véglegesen töröljük ki a fájlt.