Azerbajdzsán Naftalan nevű városában már régóta nagy hagyománya van egy speciális nyersolaj-keverékkel végzett fürdőkezelésnek. Állítólag azon a területen már évszázadokkal ezelőtt felismerték az olaj gyógyító hatását. Orvosilag ellenőrzött terápiás céllal viszont úgy 50 évvel ezelőtt kezdték el alkalmazni.

A város neve a naftalin szó miatt ismerősen csenghet. Nem véletlenül, hiszen a kezelésekhez használt kádfürdőben 50 százalék a naftalin nevű szénhidrogén aránya. A másik felét egyéb kőolajszármazékok alkotják.
A megoldás azért tűnhet furcsának, mert a kőolajszármazékok ilyen közvetlen felhasználása elvileg rákkeltő. Ezen belül pedig a leginkább molyirtóként ismert naftalin súlyosan károsítja és rombolja a vörösvértesteket.

 

 

Az olaj gyógyhatásában hívők ezzel nem foglalkoznak. Szerintük, ha langyosra melegítik az olajfürdőt, és a használatot alkalmanként 10-10 percre korlátozzák, akkor nem kell tartani egészségkárosodástól. Ellenkezőleg! Páratlan gyógyhatást ígérnek. Általában a gyulladással járó betegségek, ízületi fájdalmak, pikkelysömör, ekcéma, felfekvések kezeléséhez ajánlják, de idegnyugtató és a bőrt selymesebbé változtató hatását is kiemelik.
A történelmi viharok a Naftalanban folyó tevékenységre is hatással voltak. A Szovjetunió összeomlása után a kőolaj-fürdő teljesen be is zárt. Ám közel két évtized múlva újra megnyitotta kapuit, és egyre nagyobb számban jelentkeznek az új páciensek az extrém, de kétségtelenül hatékony gyógymódra.

A naftalint az iparban különféle festékanyagok készítéséhez, a háztartásban pedig különösen a ruhaneműk védelmében a molyok kipusztításához használják.

Termesz-naftalin
A naftalin a termeszekkel is kapcsolatba hozható: ezek a rovarok a termeszvár védelme érdekében választják ki. Kiválasztja még a magnólia, valamint őzek egy bizonyos faja. Kimutatták a Földre hullott meteoritokban, valamint a Perseus csillagkép bolygóközi anyagában.

A naftalan olaj jó tulajdonságairól a híres felfedező, Marco Polo is említést tett. Feljegyezte, hogy az olaj kiváló terápiás tulajdonságokkal bír, elsősorban bőrbetegségek kezelésében.