A víz és az olaj különválasztása súlyos kihívást jelent a világszerte egyre nagyobb mennyiségben keletkező ipari szennyvíz, valamint a természetes vizeket szennyező olajfoltok miatt.
Az olajszennyezés elhárításárának hagyományos módszerei, köztük az égetés és a szűrés energia- és időigényesek, valamint további környezetszennyezést okozhatnak.

Az északkelet-kínai Csöcsiang tartományban Ningbói Anyagtechonlógiai és Mérnöki Tudományok Intézetének kutatói olyan biomimetikus, vagyis a természetes anyagok tulajdonságait utánzó polipropilén habszivacsot fejlesztettek ki, amely szerkezetének köszönhetően hatékonyan választja külön a vizet és az olajat.

A Chemical Engineering Journal című lapban közölt tanulmány szerint a méhsejt mintázatú habszivacs belseje csőszerkezetű, a tesztek során rendkívül jó nedvszívó- és szűrőképességet mutatott.
A habszivacson átvezetett olajos víz pillanatok alatt átszűrődik és tisztán távozik, miközben a szivacs magába szívja az olajat. Gyorsasága mellett a módszer előnye, hogy az anyag könnyen előállítható, olcsó és környezetbarát, vagyis nagy lehetőségeket rejthet magában az olajszennyezés elleni küzdelemben – írták a kutatók.