Szinte általános, hogy a társállatként tartott kutyák 10 éves korukra pajzsmirigy problémákkal küzdenek. Régen is tartottak az emberek kutyát, macskát, de nem volt ennyi betegségük, mint manapság. Mi vajon a baj?
A probléma gyökere a növényekben jelen lévő különböző kemikáliák – főként a herbicidek, vagyis gyomirtó szerek.
Ha valaki kutyatáppal eteti a kutyáját, ne gondolja, hogy színhúst ad kedvencének. A tápok zömmel gabona alapúak, és minimum 50-60%-a pelyhesített gabona. A pelyhesítés azt jelenti, hogy a gabonaszemeket nedves gőzzel feltárják, és ez a nedves gőz a keményítőt kisebb egységekre képes bontani, amelyeket már meg tud emészteni egy húsevő állat.


A tápok többsége tehát nagy mennyiségben tartalmaz gabonát (ipari termesztésű, vagyis vegyszerrel kezelt búza, rozs, árpa, zab, kukorica).
Az ebből adódó emésztési problémát a bélsár is megmutatja: minél magasabb arányban tartalmaz egy táp gabonát, annál nagyobb mennyiségű bélsár távozik a kutya emésztőrendszeréből.
Régen is adtak a kutyának gabonát – igaz, kenyér, főleg kenyérhéj formájában. Ám ez a kenyér kovászos kenyér volt, aminek köszönhetően elindult egy fermentációs folyamat, ami segítette az emésztést. A mai kenyerek adalékokkal készülnek, nem pedig kovásszal. Ezt sajnos az ember emésztőrendszere is megsínyli. A kutyák esetében pedig kutatások igazolják: minden negyedik érzékennyé vált a gabonára.

Mit okozhat a gabona a kutyának?

Elsősorban emésztési és tápanyag felszívódási gondok jelentkezhetnek. A glutén érzékenység tünetei lehetnek a túlzott szagos, bűzös szellentés, állandó viszketés, bőr irritáció, vörös foltok megjelenése a bőrön a szőrzet alatt, a mancsok rágcsálása, az állandó vakarózás (nem élősködő következtében), belső fül gyulladása. A daganatos megbetegedések kockázatát növelheti, ráadásul bél- és emésztési betegségeket okozhat, a magas a szénhidrát tartalma pedig elhízáshoz vezet.

A macskák esetén felejtsük el a gabonát!

A macskák egyáltalán nem képesek megemészteni a gabonát. Alapvetően magas fehérje és alacsony szénhidrát tartalmú étrendre vannak beállva. A legnagyobb problémát náluk az elhízás okozza. Ugyanis a gabona tartalmú étrend miatt nem érzik magukat megtelve, ezért állandó az éhségérzetük, mivel a szükséges tápanyagok nem tudnak felszívódni.
Húgyúti problémákat okozhat az alacsony minőségű fehérjék által tartalmazott nitrogén.  A gabona alapú tápok kevesebb ásványi anyagot és vitaminokat tartalmaznak, ezért ez túlzott ürítést okoz, ami pedig magával hozza a nehézkes veseműködést. Így kialakulhatnak vese- és húgyúti betegségek, elzáródások is.
A daganatos megbetegedések kockázata is megnő.