Hogy miről beszélünk? Természetesen a bojtorjánról! Dédmamáink is ismerték, és esküdtek rá, hogy amikor rendszeresen fogyasztották, évtizedekig nem látták az orvost, és a betegségeket csak hírből ismerték.
Ez nem véletlen, mert rengeteg tapasztalati beszámoló született róla, és sokan esküsznek rá, hogyha rendszeresen fogyasztjuk, akkor mindennel szemben védelmet élvezhetünk, és soha, vagy csak nagyon ritkán leszünk betegek. Vannak, akik 50 éven át nem voltak orvosnál, és azt állítják, hogy akkor kezdődött ez az egész, amikor először találkoztak a recepttel.

A közönséges bojtorján egy olyan elfeledett gyógyhatású növény, melyről napjainkban csak keveset beszélünk, holott erősebb, mellékhatásmentes hatást fejt ki, mint sok modern gyógyszer.

A leveléből kipréselt friss lé és a gyökere antibiotikus hatással rendelkezik, de hatékony gyulladásgátló, immunrendszer szabályozó, és vértisztító is egyben.

A bojtorján nagyon hatásos makacs kiütések, pattanások, de ekcéma ellen is.

Az elkészítése roppant egyszerű: vágjuk apróra, majd forrázzuk le 2 csésze forró vízzel, és hagyjuk állni egy időre. Amikor lehűlt, akkor mossuk le vele a problémás területet, de belsőleg is felhasználhatjuk.