Egy angol kutató a saját bőrén tapasztalta, hogy az ízületi gondok teljes mértékben gyógyíthatóak az almaecet segítségével. Mind a saját, mind pedig az édesanyja betegségét almaecettel gyógyította meg. Az almaecet savanykás ízét adó ecetsavak elősegíti a szervezetben a kalcium felszívódását, és lúgosító hatással rendelkezik. Ezenkívül nagyon sok vitamint, antioxidánst, és fontos ásványi anyagot is tartalmaz.

Az almaecet mérsékli az ízületi gyulladást, és a betegséggel együtt járó krónikus fájdalmat is, de azt jó tudni, hogy nem minden almaecet rendelkezik egyforma hatással. Terápiás célokra mindig szűretlen, organikus almaecetet használjunk, ami kicsit sötétebb színű, és még a “nyálkás” részek is benne vannak, mert a szűrt, tisztított almaecet nem tartalmazza ugyanazokat a hatóanyagokat, ugyanis a desztilláció során megfosztják minden hasznos alkotórésztől.
Az almaecet hatékonyan alkalmazható a következő betegségek esetén:

Porckopás
Oldjunk fel 1-2 evőkanál almaecetet egy csésze vízben, vagy növényi teában. Édesítsük mézzel 1:1 vagy 2:1 arányban. Ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a keveréket egy-két hét múlva érezni fogjuk a pozitív hatást.

Ízületi gyulladás
Minden este egy fél órán keresztül kényeztessük magunk almaecetes fürdővel. Egy kád forró vízhez adjunk hozzá két csésze almaecetet. A fürdő rendszeres alkalmazása után gyors javulásra számíthatunk. Ezzel párhuzamosan belsőleg is alkalmazhatjuk az almacetet. Egy teáskanálnyi mézet, és egy evőkanál almaecetet oldjunk fel egy csésze vízben, és naponta egy vagy két alkalommal igyuk meg a keveréket.
Masszírozáshoz is használhatjuk az almaecetet. Két rész almaecetet keverjünk el egy rész kókusz- vagy olívaolajjal, és ezzel masszírozzuk a fájó testrészeinket.

Köszvény
Naponta két evőkanál almaecetet keverjünk el egy pohár vízzel, és ezt igyuk meg. Borogatásként használhatjuk lokálisan közvetlenül a problémás területre. Egy nagyon jó megoldás lehet az almaecetes lábfürdő is. Áztassuk a lábunk almaecetes meleg víz 1:4 arányú keverékébe.

Pszoriázisos ízületi gyulladás
Cseréljük le az étkezésekhez használatos ecetet almaecetre. Savanyúságainkat tartósítsuk almaecettel, de főzéshez, és saláták készítéséhez is használhatjuk.
Az ízületi fájdalmak esetén az almaecetet leginkább helyileg alkalmazhatjuk. Hat csésze langyos vízben keverjünk el egy csésze almaecetet, és ebben áztassuk a lábunkat vagy a kezünket.