Az avokádó őshazája Mexikó és Közép-Amerika. Időközben szerte a világon elterjedt, és így ma már Brazília, Izrael forró területein, az USA déli államaiban, Afrikában, Görögországban és Spanyolországban is termesztik. A babérfélékhez tartozik.

Hatóanyagai

Az avokádó valamennyi gyümölcs közül a legtöbb természetes zsírt tartalmazza, állományának 10-15%-át ez teszi ki. Ezeknek a zsiradékoknak háromnegyed részét többszörösen telítetlen zsírsavak alkotják. Ezáltal az avokádó minden olyan ember számára ideális táplálék, aki az állati zsírokat nem fogyaszthatja.
Az avokádó jelentős terápiás haszna részben a benne lévő mannoheptulóz magas koncentrációjának köszönhető, amely egyfajta különleges cukorféleség, illetve szénhidrát, amely a vércukorszintet nem emeli, inkább csökkenti, így az idegrendszer és az agyállomány - amelynek energiaforrása majdnem kizárólag a glükóz - energiaellátását fokozza. Az eredmény: az avokádót fogyasztók frissnek és szellemileg élénkebbnek érzik magukat.

A túlsúllyal küzdők vérének inzulinszintje gyakran magasabb a normálisnál. Az inzulinhormon gátolja a zsírsejtek energiaként történő felhasználását. Az avokádó anyaga ez ellen hat, és csökkentve az inzulinszintet, elősegíti a zsírsejtek eltűnését. Mindezeken kívül az avokádó még értékes összetételű fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat, továbbá sok lecitint (fontos az idegrendszer számára) és rezet is (elengedhetetlen a vörös vérsejtek képződéséhez) tartalmaz.


Az avokádó gyógyhatásai

Az avokádó a legjobb fehérjét, a legfinomabb zsírokat és a legegészségesebb összetételű szénhidrátot szolgáltatja az anyagcseréhez. Bőségesen tartalmaz B6-vitamint. A gyümölcs E-vitamintartalma kedvezően hat a bőr alatti kötőszövetre, és szabad gyököket köt le. Az avokádóból készült zsírtartalmú pakolás különösen a száraz és hámló bőrön tehet csodát, és azt ismét puhává és ránctalanná teszi. Emellett:
– segít a fogyókúránál, persze megfelelő diéta mellett,
– szellemileg frissé és éberré tesz, fokozza a koncentrálóképességet,
– csökkenti a menstruációs panaszokat,
– növeli a gyomorsav termelését a fehérjék emésztésekor,
– fokozza a vörösvérsejtek képződését,
– ideális fehérjeforrás kismamáknak, szoptató anyáknak.

Az avokádó színe a fajtájától függ, a halványzöldtől a sötétzöldig terjed. A még kemény gyümölcs tároláskor tovább érik. Fogyasztásra akkor alkalmas, amikor az ujj nyomására besüpped. Ekkor viszont gyorsan meg kell enni, mert hamar megromlik. Az avokádó kitűnően felhasználható különféle saláták és előételek készítéséhez, vagy krémjével ízletes és tápláló szendvics készíthető.
A gyümölcsöt hosszában vágjuk fel, szedjük ki belőle a nagy magokat, bontsuk ki a gyümölcs belsejét. Azonnal csöpögtessünk rá citromlevet, mert különben az értékes zsírsavak a fény hatására percek alatt oxidálódnak, a szabad gyökök a gyümölcs színét csúnyán megbarnítják, és a gyümölcs sokat veszít tápanyagtartalmából.