Ha úgy gondolod, hogy a mai embernek furcsák a szokásai, akkor minden bizonnyal nincs tudomásod néhány, nem is olyan régen történt eszement dologról, amelyet a XX. század valamelyik szakaszában műveltek elődeink. Mindezt teljesen legálisan! Nem fogsz hinni a szemednek!

 

Remete a kertbe

Ez a különösen kegyetlen szokás még a XVIII. századból ered, emiatt kicsit kilóg a sorból, bár nem kevésbé elképesztő, mint a többi. A főúri kertekben mi sem mutatott romantikusabban, mint egy mesterséges remetebarlang. Hogy élethűbbnek hasson, az urak felfogadtak egy remetét is a több hektáros kertjükbe. A remetének tilos volt fürödnie, hajat vágnia, rongyokban kellett járnia és persze a barlangban lakott egész évben. Más szóval: élő dekorációnak használták.

 

Kétséges kezelések

Azt hiszem, még a mai egészségügyi állapotok mellett sem szeretne senki visszarepülni egy évszázadot, hogy egy korabeli kórház páciensei között találja magát. Minden betegségre a vér lecsapolását, a piócázást tartották megfelelő gyógyírnek, a dadogást a nyelv felvágásával "gyógyították". Még az olyan híres orvosoknál is, mint a képen szereplő Lewis Sayre, teljesen megszokott volt, hogy a sebészeti beavatkozás következtében elhalálozott a páciens.

 

Radioaktív játékok

A XX. század ötvenes éveiben még nem féltek annyira az atomenergiától. Olyannyira nem, hogy még gyerekeknek is készítettek vele mini laboratóriumot! A fent látható készletben volt egy kis urán és egy kis polónium is, persze mikroszkopikus mennyiségben.

 

Postán feladott gyerekek

Mind közül talán a legagyamentebb tény, hogy a XX. század elején az USA-ban tökéletesen legális volt a kisgyerekek postai úton való kézbesítése. A küldemény feladása mintegy 15 centbe került és természetesen csakis akkor valósulhatott meg, ha a kisded a megengedett csomag súlyát nem lépte át. Így utaztak a gyerekek rokonhoz, nagyszülőhöz látogatóba.

 

Látogatás a diliházba

A régmúlt időkben az elmegyógyintézetek lakóit rettenetes körülmények között tartották, még enni is alig kaptak. Mindezt annak ellenére, hogy a hozzátartozók fizették az ellátás költségeit. Ez nem volt elég a fenntartóknak: rendszeresen szerveztek "kirándulást" az érdeklődőknek, akik végigsétálhattak az intézményben és igény szerint, a botjukat is használhatták a szerencsétlen bentlakók ellen.

 

Kokain cukorka fogfájásra

Százhúsz évvel ezelőtt a kokaint teljesen elfogadott fájdalomcsillapítóként kezelték és bármelyik gyógyszertárban lehetett kapni. Még a gyerekeknek is ajánlották altató gyanánt, de köhögéscsillapítónak és fogfájás ellen is szedték. A cseppentős változatát, amely a gyerekek számára volt ideális, sok-sok reklámmal támogatták meg, mint például a fenti plakáton.

 

Emberi csontok gyűjtése

Manapság már eszelős pszichopatának neveznénk azt, aki emberi testrészeket gyűjt. A dolog viszont cseppet sem keltett ekkora visszatetszést néhány évtizeddel ezelőtt. A katonák körében például elfogadott volt ellenségük koponyáját trófeaként megőrizni. Így tett ez a képen lévő amerikai tengerész is, aki egy japán katona koponyáját mutogatta a második világháború után.

 

Ketrec gyerekeknek - a szabad ég alatt

Te kilógatnád a képen látható módon a gyerekedet a lakásból? Biztosak vagyunk benne, hogy nem, pedig az 1930-as években Nagy-Britanniában gyakran lehetett találkozni ezzel a "kreatív" megoldással. Míg a baba friss levegőt szívott, anyuka a háztartással foglalatoskodott. Hihetetlen, de ezt a ketrecféleséget a kor teljesen biztonságosnak ítélte meg!

 

Ajánlott dohányzás a terhesség alatt

A kismamáknak szóló ajánlások szinte évtizedenként változnak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a XX. század első felében az orvosok a dohányzást ajánlották az anyukáknak a terhesség során kellemetlen tünetként fellépő székrekedés megelőzésére! Habár ma is mindent átsző a pénz, azért az ilyen, magzat elleni merényletnek minősülő reklámokat már képtelenség lenne lenyomni az emberek torkán.

 

Állatkert emberi lényekkel

Az emberiség történelme sajnos számos szégyenteljes bűnnel van kirakva, melyeket embertársai ellen elkövetett. Az egyik legsúlyosabb a színesbőrűekkel való bánásmód. Ezen a képen azt láthatod, amint egy szegény kislányt állatként mutogatnak a brüsszeli állatkertben, 1958-ban! A "látványosságot" láthatólag nagy érdeklődés övezte és meg sem fordult a nézők fejében, hogy emberi lénnyel van dolguk, akinek inkább az édesanyja mellett lenne a helye.

 

Kellőképpen elborzadtál? Oszd meg a barátaiddal is!