2022 folyamán Európában a helyi eredetű, tigrisszúnyogok által terjesztett dengue-fertőzés esetek száma meghaladta az előző évtized teljes mennyiségét, állapítja meg a Politico egyik jelentése. Ez a jelenség a gyógyszeripar számára ösztönzőként szolgált a dengue elleni vakcinák fejlesztésébe történő beruházások növelésére.

Agusztusban reggelenként a páriszi hatóságok permetezéssel védekeztek a tigrisszúnyogok ellen, ami világosan jelzi, hogy mennyire fenyegeti Európát  a dengue - egy szúnyogok által terjesztett, potenciálisan halálos betegség. A 2022-es év során bekövetkezett esetek számának növekedése egyszerre hordoz közegészségügyi kockázatokat és piaci lehetőségeket, különösen a vakcina gyártói számára.

Az éghajlatváltozás és a migrációs trendek következtében a dengue, valamint más szúnyogok által terjesztett betegségek egyre inkább megjelennek Európában. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legújabb adatai szerint 2022-ben 71 helyi dengue esetet regisztráltak Európában: 65-öt Franciaországban és hatot Spanyolországban.

Bár a dengue többnyire enyhe tünetekkel jár, súlyos esetekben halálos is lehet. A betegséget terjesztő szúnyogok elsősorban Dél-Európában voltak jelen, azonban a probléma az egész kontinensre kiterjed. Belgiumban például a Sciensano nemzeti közegészségügyi kutatóintézet egy mobilalkalmazást indított, amelyen keresztül a lakosság jelentheti az ázsiai tigrisszúnyog megfigyeléseit.

Klímaváltozás kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az ázsiai tigrisszúnyog, melyet az 1970-es években hurcoltak be Európába, mára több mint 20 európai országban megtelepedett. A rovar több tucat kórokozót képes terjeszteni, beleértve a dengue-, chikungunya- és zikavírusokat is. Egy friss tanulmány szerint a globális felmelegedés hatására a tigrisszúnyogok már télen is szaporodnak Európa déli részein, ami fokozza a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedésének kockázatát.

Sajnálatos módon, a tigrisszúnyog már Magyarországon is jelen van.