Ahogy a mellékvese kéregállományának fokozott működése magasabb vérnyomást okoz, ugyanúgy csökkent működése vagy működéskiesése tartósan alacsonyabb vérnyomáshoz vezet. A mellékvesekéreg hormontermelése csökkenhet azért, mert valamilyen okból (gyulladás, tuberkulózis, daganat nyomása) a hormontermelő sejtek működése csökken vagy megszűnik. Az ismert okú alacsony vérnyomás gyakorisága viszonylag kicsi, ugyanakkor a tartósan alacsonyabb vérnyomás az esetek döntő többségében „ismeretlen” eredetű.
Az alábbiakban a vérnyomásmérés módjáról, az alacsony vérnyomás fogalmáról és hatásáról, illetve a vérnyomás ellenőrzésének ajánlott sűrűségéről olvashat.

Amennyiben a szisztolés vérnyomás nők esetében 100 Hgmm, illetve ennél alacsonyabb, férfiaknál pedig 110 Hgmm vagy ennél kevesebb, krónikus hypotoniáról, azaz alacsony vérnyomásról beszélünk.
Általában mindig változnak az értékek, ha vérnyomást mérünk. A krónikus alacsony vérnyomás diagnózisa akkor mondható ki, ha kóros adatokra derül fény az ismételt vérnyomásmérésekkel, figyelembe véve a klinikai tüneteket.

Hogyan mérik a vérnyomást?

Változó a vér nyomása az erekben, mivel a szív összehúzódik és elernyed. Ezt a nyomást két szám segítségével tudhatjuk meg, az értékét pedig higanymilliméterben (Hgmm) adják meg.
Az egyik a szisztolés nyomás, amely akkor keletkezik, ha összehúzódik a szív, a vért pedig kinyomja szívünkből az ereinkbe. Ezt a vérnyomásmérésnél a két szám (például 120/80) közül a magasabb mutatja.
A másik a diasztolés nyomás, amely a szív elernyedésekor keletkezik, és az alacsonyabb számból tudhatjuk meg az értékét. A pulzusnyomás, vagyis a szisztolés és a diasztolés érték különbsége normálisan 50 Hgmm körüli.
A vérnyomást általában valamelyik karunkon mérik, ehhez pedig felfújható mandzsettás vérnyomásmérőt használnak.
Az aktuális vérnyomásértékeket rengeteg tényező befolyásolja. Magasabb, ha mozgunk, például fizikai munkát végzünk, alacsonyabb, ha pihenünk.
Akkor is változhat az érték, ha más testhelyzetbe kerülünk (ülve a diasztolés vérnyomás magasabb, mint fekve), valamint az érzelmi állapot, a terhesség időszaka, a káros életmód, illetve a különböző készítmények alkalmazása is befolyásolja a vérnyomást.
Gyakran előfordult már, hogy az orvosi rendelőben magasabb értékek kerültek rögzítésre, mint otthon.

Mikor alacsony a vérnyomás?

Korábban a klinikusok és kutatók is úgy gondolták, hogy az általános alacsony vérnyomás nem terjed át az agyra. A legfrissebb vizsgálati eredmények azonban azt igazolták, hogy ilyenkor az agyi vérátáramlás is alacsonyabb a betegeknél, ezáltal kialakul az agyi működések csökkenése.

Az alacsony vérnyomás tünetei:

• Gyengeség
• Szédülés
• Koncentrációs nehézség
• Fáradtság
• Levertség
• Hányinger
• Fejfájás
• Testi és lelki teljesítőképesség gyengülése

Rendszeres mérés szükséges

Minden 40 évnél idősebb ember számára ajánlott a rendszeres vérnyomásmérés. Az egészséges fiatalembernek elegendő kétévente megismételni a mérést. Ezt a háziorvosnál, de számos patikában is elvégzik.
Más a helyzet, ha mozgásszegény életmódot folytat, vagy ha magas a vérnyomása valamelyik családtagjának. Ebben az esetben évenkénti ellenőrzés szükséges.