A terv célja, hogy megakadályozza 110 ritka állat- és növényfaj kihalását, és védelem alá vegyen húsz területet, megmentve őket a további pusztulástól. A változásoknak köszönhetően Ausztrália tengeri és szárazföldi területének 30 százaléka kerülhet védelem alá. Korábban száz faj és hat terület szerepelt a védett listán.
A veszélyeztetett fajok listája egyebek között a tasmán tüskecsőrrel és a fehérnyakú, vagyis Parma-kenguruval bővült, amelynek állománya a ragadozók és az erdőtüzek miatt ritkult meg. Az újonnan védelem alá vont területek közé tartozik a Kék-hegység és az Ausztrál Alpok. A veszélyeztetett fajok az ausztrál törvények értelmében védelmet élveznek.

„Egy évtized semmittevés után még sohasem volt nagyobb szükség a cselekvésre” – húzta alá Plibersek. „Jelenlegi hozzáállásunk nem működik. Ha folytatjuk, amit eddig csináltunk, akkor ugyanaz lesz az eredmény” – mondta Tanya Plibersek környezetvédelmi miniszter

Természetvédő csoportok üdvözölték a tervet, de szerintük többre lenne szükség. Rámutattak: sok ritka fajt fenyeget a kihalás, mert élőhelyük az emberi tevékenység, valamint a 2019–2020-as bozóttüzekhez hasonló szélsőséges természeti jelenségek miatt vészesen zsugorodik. A tüzek 5,8 millió hektárt perzseltek fel Ausztrália keleti részén, és 1–3 milliárd állat pusztulásához vagy meneküléséhez vezettek.
A kutatók szerint évente egymilliárd dollár kell ahhoz, hogy meg lehessen állítani a fajok kihalását Ausztráliában.
Ausztrália egyebek között olyan egyedülálló fajok otthona, mint a koala, a kacsacsőrű emlős és az erszényesnyúl. Egy 2021-es tanulmány szerint a koalák száma három év alatt harminc százalékkal csökkent.