Ehhez először is meg kell értenünk, hogy milyen problémák vezethetnek felületes, rossz alváshoz, miért ébredünk fel éjjel, és miért nem tudunk néha elaludni, órákig forgolódva az ágyban. Ha ezt megértjük, akkor biztosabban fogunk megoldást találni a problémánkra.

A rossz alvás fő okai:

1. Szorongás, stressz, félelmek, aggódás, depresszió. - Jellemzője, hogy forgolódunk az ágyban, nem tudunk elaludni, csak teker az agyunk, nem áll le, újból és újból felébredünk.

2. Alacsony melatonin szint a vérben. – Jellemzője, hogy felületesen alszunk, rövideket, nem tudunk egykönnyen elaludni.

3. Éjszakai apnoe (légzéskimaradás) főleg erősen horkolóknál fordul elő. - Jellemzője, hogy könnyű elalvás után többször felébredünk. Ilyenkor mindig ki kell menni a WC-re. (Fiziológiai ok, a magas CO2 szint a vérben kiváltja a vizelési ingert.)

4. Idősebb férfiaknál prosztata hypertrophia. - Jellemzője, hogy gyakran vizelési ingerre ébredünk, a vizelet azonban nem ürül ki a hólyagból teljesen.

5. Reflux miatt lefekvés utáni gyomorsav marás a nyelőcsőben. – Jellemzője, hogy a lefekvés után a sav marja a nyelőcsövet, nem tudunk elaludni.

6. Esti edzés, késői testmozgás miatt nem tudunk elaludni. – Jellemzője, hogy hosszú ideig egyáltalán nem vagyunk álmosak, ez a magas adrenalin szint miatt van.

7. Kétfázisú alvás. – Jellemzője, hogy éjszaka közepén felébredünk, kimegy az álom a szemünkből és órákig nem tudunk újból elaludni.

Ezen kívül még számos alvászavart is ismer az orvostudomány, de a hétköznapokban ezek fordulnak elő a leggyakrabban. A különböző alvászavarok akár kombinálódnak is.

Melyik alvászavart hogyanérdemes kezelni?

A Stressz okozta alvászavar a leggyakoribb. Sajnos a háziorvosok ilyenkor egyszerűen felírnak valami altatószert vagy nyugtatót, amitől a beteg hamar függővé válik.

Pedig a jó alvást gyengédebb eszközökkel is elérhetjük!

1. Tanuljunk meg relaxálni!  A meditáció, autogén tréning, ön- és agykontroll mindenki számára ismerős kifejezések. Érdemes utánanézni és foglalkozni vele, meghozzák az eredményt.

2. Amennyiben az előbbi módszerek nem hatásosak, úgy használjunk a szobában altató, nyugtató illóolaj keveréket, akár a párnánkra fújva a sprayt, vagy hidegpárásítóból párologtatva az illóolajat.

 

Melyek ezek az illóolajok?

Valeriana illóolaj (macskagyökér kivonata)

Majoranna (gyermekeknek is)

Bergamott

Levendula (gyermekeknek is)

Édesnarancs (gyermekeknek is)

Mandarin (gyermekeknek is)

Római kamilla (gyermekeknek is)

A legjobb bázis olaj ezekhez az illóolajokhoz az önmagában is erősen nyugtató Orbáncfű macerátum.

Érdemes kipróbálnunk az ezekből az olajokból készült gyermek és felnőtt keverékeket (pl. PranaBB Édes álom keverék, vagy felnőtteknek a Szép álmokat illóolaj keverék.) A bátrabbak azonban kipróbálhatják és kedvükre keverhetik a fenti olajokat, amíg számukra a legfinomabb, legnyugtatóbb illatot nem kapják. Ez a személyre szabott illóolaj terápia lényege ugyanis.

Amennyiben még ez sem hozza meg a kellő hatást, úgy pótolnunk kell a melatonint a vérünkben, melyet egy CBD-Melatonin keverékkel a Melaform nevű készítmény alkalmazásával tehetünk meg a legsikeresebben. www.drcbd.hu

Az egyebekben felsorolt alvásproblémák kezelésére speciális eszközök és gyógyszerek állnak rendelkezésre, itt a testi betegséget kell tisztázni és kezelni minél előbb.

Este 6 után pedig nem érdemes komoly terheléssel járó edzést végeznünk, az ugyanis biztosan éberen tart bennünket.

Végül mi van, ha minden éjjel órákat virrasztunk, nem vagyunk álmosak?

Nos ez azt jelenti, hogy testünk jobban érzi magát egy kétfázisú alvás ciklusban, amit őseink is műveltek. Ilyenkor éjfél körül az alvásból felébredve egyáltalán nem álmos az ember. Ezen nem szabadna erőszakkal változtatni, legjobb, ha van mellettünk egy jó könyv, vagy film, felkelünk, csendes tevékenységbe kezdünk, míg újból leragad a szemünk. Ez utóbbi alvás ciklust nem tekinthetjük kórosnak.

Dr. Várnagy Emese aromaterapeuta
emese.varnagy@aromadoki.hu
www.aromadoki.hu