Az ecet - legyen az bor-, gyümölcs-, sörecet - egy fűszer, nem pedig tömény ecetsav. Ugyanúgy, mint a többi fűszernél, mást és mást hoz ki egy ételből.

Ecet sokféleképp készíthető, ezért sok fajtája is ismert: fehérecet, almaecet, borecet, rizsecet, gyümölcsecet, balzsamecet. A fajtáján kívül fontos az is, hány százalékos: a 10%-os bioecetek inkább salátákhoz javasoltak, a 20%-os gyári ecet erős maró íze miatt inkább tartósításra használatos.

Igazi különlegesség a borecet, amelyben nem található semmilyen hozzáadott anyag, ezek kizárólag a természetes úton, a borokból származó és az ecetsav-baktériumok által közvetített összetevőket tartalmazzák. A borecet készítés során a bor alkoholtartalma egy speciális erjesztési eljárással savvá alakul. A borecet rendelkezik a bor szinte minden jótékony hatásával - de elveszíti az alkoholtartalmát.
A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési problémák gyógyításához. Napjainkban már tudjuk, hogy számtalan pozitív hatása van a szervezetünkre. 
A borecet kiváló ízesítő szív- vagy keringési rendellenességben szenvedők számára. Azon kívül, hogy az emésztésnek is jót tesz, segít csökkenteni a vérnyomást. Rengeteg kálium van benne, és igen magas az antioxidáns tartalma is. Az enzimeknek köszönhetően az ecet gyorsítja a szervezetben zajló kémiai folyamatokat, a benne lévő kalcium fontos a csontritkulás megelőzése szempontjából, a magnézium erősíti a szívet, a vas segíti a vérképzést, a kálium pedig sejt- és szövetnövelő, másrészt energiával tölt fel a mindennapokban. Baktériumölő és fertőtlenítő hatása is ismert, élénkíti a vérkeringést, csökkenti a koleszterint.

 Az emésztést és a fogyást is segíti, valamint gyulladáscsökkentő hatása van.
A borecetet kifejezetten ajánlják fogyókúrázóknak, mert gátolja a keményítő emésztését. Ezzel nem csak a hízást akadályozza, hanem a plusz kilók leadásában is segít. De egyre figyelni kell: nem szabad borecettel túlzásba esni! Itt ugyanis nem érvényes a „minél többet fogyasztok, annál soványabb leszek” elmélet, így napi egy evőkanálnyi borecet egyrészt az egészséges mennyiség, másrészt pedig már ez is elegendő ahhoz, hogy érezd a hatását.
A borecet nem csak fogyasztva fejti ki jótékony hatását: kiválóan fertőtleníti a pattanásos bőrt, de csípések gyógyulását is elősegíti.
Igen egészséges ízesítő, amit érdemes salátákhoz, szószokhoz használni.